Nederland kan langzaamaan van het slot voor mensen onder de 50. De kans dat zij overlijden door corona is namelijk extreem klein, zegt onderzoeker Ed Peelen van de UvA. "Maar je moet niet ineens alles loslaten."

"We hebben het over ruim 10 miljoen Nederlanders onder de 50 jaar", zegt Ed Peelen, bijzonder hoogleraar content marketing van de Universiteit van Amsterdam. "Onder deze groep is het sterftecijfer 0,014 procent, wat betekent dat als deze groep in een keer besmet wordt er maximaal 1.400 mensen zouden overlijden. Als we binnen deze groep de mensen met onderliggende aandoeningen beschermen, zal het percentage nog verder zakken."

'Slimme unlock'

Natuurlijk moeten we niet in één klap dat soort cijfers krijgen, maar een zogenoemde 'slimme unlock' kan heel goed werken. "Je zult niet ineens alles moeten loslaten, je kunt bijvoorbeeld vasthouden aan het verbod van grote evenementen en blijven monitoren", zegt Peelen. "En steeds kijken: hoe zit het met de beheersbaarheid van de ic-capaciteit?"

De onderzoekers hebben gekeken naar het effect van overheidsmaatregelen op het aantal coronabesmettingen in een land. Ze hebben Nederland, Italië en Zweden met elkaar vergeleken.

Lees ook

200.000 besmettingen bespaard

"Opvallend is dat de verschillende landen het virus in 30 tot 50 dagen wisten in te dammen ondanks het grote verschil in maatregelen", zegt hoogleraar Peelen. "Het afzeggen van grote evenementen heeft echt nut gehad. Landen met een fanatieke lockdown hadden eerder resultaat: daar nam de groei van het aantal besmettingen sneller af."

Voor ons land geldt ook dat de maatregelen hebben gewerkt. Door de intelligente lockdown zijn ongeveer 200.000 besmettingen en een groot aantal doden voorkomen, concluderen de onderzoekers.

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

'Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien met mondkapjes'

Aan het onderzoek van Ed Peelen, werkten marktonderzoeker Richard van Pelt en datascientist Ramon Mol mee. Van Pelt heeft een persoonlijke drijfveer. "Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien met mondkapjes als dat niet nodig is", vertelt hij.

"Ik had mijn kinderen weken geleden al beloofd dat ze na de meivakantie weer naar school mochten. Daar moest natuurlijk wel een goede reden voor zijn. Dus doken we in de cijfers."

Beschermingsmiddelen alleen voor ouderen

Van Pelt vindt het verstandig dat de scholen weer open gaan. "Wat ons betreft zou je steeds verder kunnen gaan. Een twintiger kan zich prima laten knippen door een dertiger zonder dat ze extra maatregelen moeten nemen."

Jongeren onder elkaar zouden geen beschermingsmiddelen hoeven te gebruiken, merkt Van Pelt op. "Die beschermingsmiddelen zet je in om de oudere leeftijdsgroepen te beschermen. Ook op contactmomenten tussen jongere en oudere leeftijdsgroepen."

Lees ook

'Unlocken' voor 50+ gevaarlijk

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland zei eerder dat onze economie wel weer kan worden gestart voor mensen onder de zestig. Dat zouden de onderzoekers van de UvA onverstandig vinden.

Uit hun berekeningen blijkt namelijk dat alleen al door het 'unlocken' van mensen tussen 50 en 60 jaar het aantal te verwachten coronadoden verviervoudigt ten opzichte van een smart unlock van alleen mensen jonger dan 50 jaar.

Meedoen op vrijwillige basis

Het is dus essentieel om ouderen te beschermen totdat groepsimmuniteit is ontstaan of een vaccin is gevonden.

Richard van Pelt: "We kunnen ons wel voorstellen dat 50 plussers zonder extra klachten op vrijwillige basis kunnen meedoen aan zo'n unlock."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.