Ze zijn misschien wel de zwaarst getroffen groep op de arbeidsmarkt: flexwerkers. Van het ene op het andere moment was er geen werk meer voor ze. Op Schiphol gaat het om zo'n 20.000 mensen. FNV vraagt het kabinet om flexwerk op de luchthaven te minderen.

In maart ontvangt Erdal (33) een mail van het uitzendbureau dat hij voorlopig niet meer hoeft te werken. Normaal gesproken is hij zo'n 30 uur per week aan de slag op het bagageplatform van Schiphol. Nu het vliegverkeer noodgedwongen tot stilstand is gekomen, is er voor hem geen plek meer. "Er stond dat ik mijn kleding moest inleveren en dat was het", vertelt hij.

20.000 flexwerkers op Schiphol

Erdal is niet de enige flexwerker die zijn baan op de luchthaven verloor. Volgens campagneleider FNV Joost van Doesburg werken er zo'n 20.000 mensen met een flexibel contract op Schiphol, waarvan vrijwel iedereen nu thuiszit. Dat zijn schoonmakers, beveiligers, medewerkers van de incheckbalie en mensen die bij het bagageplatform werken. "Eigenlijk iedereen die je tegenkomt in het proces van op vakantie gaan", zegt Van Doesburg.

Het zijn allemaal mensen die vaak onregelmatige diensten werken van maximaal 6 uur, licht Van Doesburg toe. "Ze zitten gekluisterd aan hun telefoon." Omdat ze last-minute opgeroepen worden om aan de slag te gaan of om te horen dat een dienst niet doorgaat. En dat veelal tegen een laag loon. Het minimumloon ligt op 9,65 euro. "En dan moeten ze zelf hun reiskosten betalen."

Flexibele werknemers liggen er als eerst uit

Door de jaren heen heeft er een flexibilisering van de luchthaven plaatsgevonden. Mensen verloren in de vorige crisis hun vaste baan en mochten terugkomen als uitzendkracht. Een constructie die universitair docent Johan Zwemmer vaker heeft gezien.

Hij maakte deel uit van de Commissie Borstlap die begin dit jaar een rapport over de arbeidsmarkt presenteerde. Die commissie waarschuwde dat bij economische tegenslag de flexibele werknemers er als eerste uit zullen liggen. Een voorspelling die waarheid is gebleken in de coronacrisis. Zeker voor een plek als Schiphol.

Oproep aan het kabinet

Zwemmer vertelt dat mensen de laan uitgestuurd worden op basis van het soort contract dat ze hebben, en niet vanwege het werk dat ze doen. En een crisis maakt het nu eenmaal makkelijk om flexibele contracten te ontbinden.

Van Doesburg is van mening dat het anders moet en doet een dringende oproep aan het kabinet. Er is een steunkpakket gekomen voor KLM van 3,4 miljard euro, maar volgens Van Doesburg is Hoekstra écht wat vergeten in de voorwaarden van die miljardensteun.

Lees ook

80 procent vaste banen

Hij noemt drie zaken die anders moeten: voortaan moet het werk op Schiphol voor 80 procent uit vaste banen bestaan en mag flexwerk alleen ingezet worden om onregelmatigheden op te vangen, zoals ziekte- of piekperiodes. Daarnaast moet er een minimumloon komen van 14 euro per uur. En er moet een veilige werkomgeving gecreëerd worden, zodat incidenten voorkomen worden.

Het is afwachten of het kabinet iets met de eisen van de FNV gaat doen. Het maakt voor Erdal niet uit. Hij hoopt dat hij via het uitzendbureau een andere baan vindt, omdat hij waarschijnlijk voorlopig niet terug zal keren naar Schiphol.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.