Omdat Spanje met nieuwe corona-uitbraken kampt, heeft België het reisadvies voor dat land aangescherpt. Nederland heeft dat voor bepaalde delen in Spanje nu ook gedaan. Er gaan nu stemmen op om onze vorm van reisadviezen strenger te maken.

Door nieuwe uitbraken in Spanje, Israël en Portugal heroverwegen veel mensen hun vakantieplannen. België heeft het reisadvies voor Spanje aangescherpt, nadat de Catalaanse stad Lerida en omstreken zaterdag in lockdown gingen. Ook krijgen Belgen die terugkeren uit Catalonië het advies een coronatest te laten afnemen en tot de uitslag in quarantaine te gaan.

Lokale brandhaarden

"Het gaat in Spanje om lokale brandhaarden, alle toeristische plekken zijn gewoon bereikbaar", zegt directeur Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

Volgens Oostdam moeten Nederlanders dan ook gewoon naar het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken luisteren. Hij kan zich voorstellen dat het verwarrend is nu België zijn reisadvies al wel heeft aangescherpt. "Maar België heeft een ander kleursysteem." Waar Nederland vier kleuren kent qua reisadvies - groen, geel, oranje en rood - kent België er maar drie. "Hun oranje is dus vergelijkbaar met zeg maar ons geel plus."

Naar deze landen kun je deze zomer (niet) op vakantie

Lees ook

Eén Europees reisadvies

'Geel plus' of niet, Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66) willen het systeem van reisadviezen veranderen. Afgelopen donderdag dienden zij een motie in om het reisadvies te verscherpen. Of om in ieder geval in lijn te trekken met andere Europese landen. "Het is verwarrend als binnen Europa allerlei verschillende reisadviezen gelden", zegt Jan Paternotte van D66.

"Schiphol is zo'n mondiale luchtvaarthub, we zouden als land het voortouw moeten nemen om de bevolking zo goed mogelijk te beschermen. Hopelijk kunnen wij daarmee een tweede golf zo goed mogelijk voorkomen", zegt hij.

Belangen van landen

Volgens Paternotte kunnen we het beste naar de reisadviezen van België kijken als voorbeeld. "België heeft een wat strenger beleid", stelt Paternotte, "Naast je paspoort, moet je ook een verklaring bij je hebben wat kan aantonen dat het absoluut noodzakelijk is dat je gaat reizen naar een oranje gebied." Het is dus veel moeilijker om als Belg naar een land met een reisadvies te reizen.

De veiligheid moet volgens Paternotte altijd prioriteit hebben. "Het is lastig dat de verschillende belangen van landen een rol spelen", geeft hij aan. "Er zijn genoeg landen die het toerisme hard nodig hebben. Maar de volksgezondheid moet altijd voorop staan. De drempel om naar een land te gaan met een negatief reisadvies moet hoger."

Lees ook

'Geen grotere besmettingskans dan Nederland'

Maar welk reisadvies volg je nu als vakantieganger met het plan om naar Spanje te gaan? Arts-epidemioloog Patricia Bruijning vindt de risico's om naar Spanje of Portugal af te reizen op dit moment aanvaardbaar. "Het gaat om lokale uitbraken, ik acht het risico om corona op te lopen niet zoveel groter dan in Nederland. Wat niet wil zeggen dat je het niet in de gaten moet houden."

Als mensen echt alle risico's willen vermijden dan kunnen ze beter thuis blijven, zegt ze. "En dan moeten ze dus ook niet op de camping gaan staan of in een vol restaurant gaan zitten."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
info

Op het moment van publicatie van dit artikel was het reisadvies van Nederland om naar Spanje te reizen nog 'geel', maar inmiddels is dat voor sommige delen van Spanje aangepast naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen).