De familiedag is vaak al lastig om te organiseren. Probeer bijvoorbeeld maar eens een datum te vinden waarop iedereen kan. Door de coronacrisis is dat nu nóg lastiger geworden, want je moet wel afstand kunnen houden.

Met opa, oma, ooms, tantes, neefjes en nichtjes een weekend weg: voor veel families is dat een jaarlijks terugkerend uitje. Maar of dat dit jaar ook door kan gaan, is maar de vraag. Vanwege de coronamaatregelen is het niet meer vanzelfsprekend om met elkaar op pad te gaan. Toch kan er meer dan je denkt.

Naar buiten

Bij Holland Evenementen Groep komen veel telefoontjes binnen met vragen over de activiteiten die zij organiseren."Mensen willen van ons weten wat er op locatie wordt gedaan om te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen kan houden", zegt Esther ten Hove van de evenementenlocatie.

"Iedereen wil vooral buitenactiviteiten doen. En ook voor het kopje koffie en stukje taart willen mensen naar buiten."

Lees ook

Hoepelrokvoetbal of toeren op de chopper

Niet alle activiteiten die je kan boeken bij de locatie van Esther kunnen binnen de coronamaatregelen georganiseerd worden. "Levend tafelvoetbal, waarbij de spelers in een harnas gaan en zo zelf de poppetjes van een tafelvoetbalspel worden, kun je niet op 1,5 meter afstand organiseren dus dat doen we nu dan ook niet. Maar dat hebben we vervangen door hoepelrokvoetbal. Zo weet je zeker dat je door de hoepel op afstand blijft."

Vanwege de coronacrisis heeft de evenementenlocatie ook een nieuwe activiteit toegevoegd. "We hebben 50 e-choppers (elektrische scooters, red.) aangeschaft waar je alleen op kan rijden, maar zo toch als groep samen iets kan doen." Eerder werd de puzzeltocht gereden in een e-tuktuk, maar daar zit je met meerdere mensen in dus dat kan nu ook niet.

Een ritje maken op een elektrische chopper kan met 1,5 afstand
Bron: EenVandaag
Een ritje maken op de fiets of op een elektrische scooter kan prima met 1,5 meter afstand

Apart slapen

Martine Floor-Bron gaat elk jaar met haar familie een weekend weg en ondanks de coronacrisis zijn ze dit jaar wel gewoon gegaan. Met zes volwassen en acht pubers zijn ze eind augustus op familieweekend geweest in de buurt van Harlingen. "We hebben wel tot het laatste contact met elkaar gehad gehad of we het wel door moesten laten gaan."

"Normaal gaan we altijd met z'n allen in één huis, maar toevallig hadden we voor dit jaar al twee losse huisjes geboekt." En voor de ouders van Martine, die eigenlijk bij haar in het huisje zouden slapen, konden ze gelukkig nog een huisje bijboeken. "En het vakantiepark was heel flexibel, zo konden we ook tot het laatste nog annuleren mochten de maatregelen toch ineens veranderen."

Dan maar een dikke trui aan

De familie van Martine heeft van tevoren afspraken gemaakt over de activiteiten. "We hebben afgesproken dat we zoveel mogelijk buitenactiviteiten dingen doen en ook buiten eten. Al moet je dan een dikke trui aan doen." Zo werd er veel buiten gevoetbald het weekend, gewandeld, op de trampoline gesprongen en gevaren met een sloep. "Ook daar hebben we er eentje van bij gehuurd, zodat elke familie een eigen boot had."

"Het was gewoon een beetje meer puzzelen. Als we uit eten gingen met elkaar, moesten we gewoon iets langer nadenken over wie naast elkaar konden zitten." De 1,5 meter afstand hebben ze wel het hele weekend volgehouden. "We bleven ons daar echt bewust van."

Lees ook

Afstand houden geen probleem

Volgens Esther kun je ook in deze tijd genoeg activiteiten organiseren. "De meeste evenementenlocaties zijn groot, dus daar is het afstand houden geen probleem. Ook zijn er vaak speciale looproutes en moet je bijvoorbeeld in een hoepel wachten als je nog niet aan de beurt bent."

"Als iedereen zich ook zelf aan de maatregelen houden, kunnen we gelukkig nog genoeg activiteiten organiseren. Vertrouw ons daar ook op en zo kun je ook in coronatijd met je familie of vrienden op pad."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.