De Syrische vluchtelingen Jacob en zijn moeder Tina mogen in Nederland blijven. Ze dreigden uitgezet te worden naar Armenië, maar de overheid vindt nu toch dat ze te weinig binding met dat land hebben. Wat betekent dat voor mensen in dezelfde situatie?

Tina en haar nu 13-jarige zoon Jacob vluchtten 5 jaar geleden voor de oorlog uit Syrië, waar Jacob gewond raakte door een granaatontploffing. Hun verre voorouders kwamen uit Armenië. Daardoor lukte het Tina, na een verblijf van 4 dagen in het land, een Armeens paspoort te krijgen. Onder vluchtelingen deed het verhaal de ronde dat je daarmee voor heel Europa een visum kon krijgen. Toen dat niet bleek te kunnen, zijn ze alsnog via de Middellandse Zee-route naar Europa gevlucht.

Vergelijkbare gevallen gelijk behandelen

Na jarenlang verblijf in Nederland besloot de IND dat Jacob en Tina naar Armenië uitgezet moesten worden. Journalist Kees van den Bosch tekende hun verhaal op in De Groene Amsterdammer en er werd een petitie gestart.

Lees ook

Er zijn nog ongeveer 30 andere vluchtelingen die in dezelfde situatie zitten. Een deel van de Tweede Kamer (SP, CU, PvdA, GL en PvdD) heeft via een motie staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid opgeroepen deze mensen nu ook een verblijfsvergunning te geven. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: "Het is een heel overzichtelijk aantal. Het is ontzettend goed nieuws dat Tina en Jacob toch in Nederland mogen blijven en nu is mijn vraag 'kunt u vergelijkbare gevallen gelijk behandelen'."

Maatschappelijke druk

Het is volgens Van Dijk wel een mysterie waarom Jacob en Tina nu toch een verblijfsvergunning krijgen, nadat dat een maand geleden nog was afgewezen. Het Kamerlid denkt dat het met maatschappelijke druk te maken heeft.

"Dat betekent dus dat, als je 150.000 handtekeningen kunt ophalen, en dat is Jacob gelukt en dat is ontzettend knap, dat de staatssecretaris of de IND op een gegeven moment zeggen: 'De druk wordt ons te groot, het wordt ons te heet onder de voeten, we laten Tina en Jacob toch toe tot Nederland'. Dat vind ik ook terecht, ik vind het ook een grote waardering voor alle mensen die hen gesteund hebben. Maar dan moet je ook -gelijke monniken, gelijke kappen- vergelijkbare gevallen dezelfde behandeling geven." De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.