De Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) moeten definitief terug naar Armenië. De kinderen kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland en proberen sindsdien asiel te krijgen. Nu moeten ze terug, maar wat voor land is Armenië eigenlijk? Kunnen zij daar een nieuw bestaan opbouwen?

Er zijn tussen de 7 en 10 miljoen Armenen, daarvan wonen er maar 3 miljoen in Armenië zelf. Het overgrote deel woont verspreid over Rusland, Europa en Amerika. In Nederland leven ongeveer twintigduizend mensen met een Armeense achtergrond. Zoals Marina Ohanjanyan. Zij is projectmanager Oost-Europa en Zuid-Kaukaus van de Max van der Stoel Foundation. Vaak is ze voor haar werk in Armenië. Ze viert er nu vakantie.

info
clock 01-09-2018 12:18

Armenië is een bergachtig land in de zuidelijke Kaukasus met als hoofdstad Jerevan. Het is het oudste christelijke land ter wereld. De buurlanden zijn voornamelijk islamitisch. Het land ligt aan geen enkele zee en grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije.

Fluwelen revolutie

Tot 1991 was Armenië een Sovjet staat, nu is het zelfstandig. In april 2018 vond er een fluwelen revolutie plaats. “Op een vreedzame wijze zijn de president en zijn partij afgezet. Sindsdien is de voormalig oppositieleider aan de macht”, vertelt Ohanjanyan.

“De nieuwe regering is nu heel hard bezig om de corruptie te bestrijden. De afgelopen twintig jaar is er een elite aan de macht geweest die zich heeft verrijkt. Het zakenleven en de politiek waren volledig met elkaar verweven.” De revolutie vond 100 dagen geleden plaats. “Voor het eerst is in twintig jaar is er echt perspectief op reële verandering”.

Stad of dorp

Volgens Ohanjanyan maak het veel uit waar je opgroeit. “Het verschil met de hoofdstad en de provincies is echt gigantisch. Ook het verschil tussen rijk en arm is groot”, vertelt ze. “Het maakt heel veel uit waar je vandaan komt, wie je ouders zijn en waar je geboren bent”. In de hoofdstad zitten relatief goede scholen, ook alle universiteiten zitten Jerevan.

Een goede opleiding en werk is belangrijk, want een sociaal vangnet is er nauwelijks. “Er bestaat wel zoiets als een pensioen of uitkeringen, maar die zijn zo klein dat je er eigenlijk niet van kunt leven." Dus zijn ouderen en mensen die niet kunnen werken grotendeels afhankelijk van familie en vrienden. “De familiebanden zijn wel heel sterk”, aldus Ohanjanyan.

Veranderingen

“Armenië zit nu in transitieperiode, waar de eerste grote obstakels zoals corruptie worden aangepakt. Er wordt gepraat over meer veranderingen. Welke kant het opgaat wordt volgens mij pas volgend jaar duidelijk als er verkiezingen zijn geweest”.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.