Na 14 jaar legaal verblijf krijgen 3.000 tot 4.000 jongvolwassenen alsnog een Nederlands paspoort. "Ik heb jaren in Nederland gewoond als tweederangsburger. Eindelijk is er beweging en erkenning van dit probleem." 

De jongvolwassenen die nu een Nederlands paspoort krijgen, horen bij een groep van zo'n 27.000 mensen die in 2007 een verblijfsvergunning kregen door een 'generaal pardon'. Voor ongeveer 10.000 van hen was het tot nu toe niet mogelijk om Nederlander te worden, omdat ze de juiste documenten missen. Zij hebben problemen met reizen, het aanvragen van een hypotheek en mogen sommige beroepen niet uitoefenen.

Regels strenger

Normaal gesproken komen mensen met een verblijfsvergunning na 5 jaar in aanmerking voor een Nederlands paspoort. De groep waar het nu om gaat was dus in 2012 aan de beurt. Maar de regels om een paspoort te krijgen werden in de tussentijd strenger.

Zo moesten de 'pardonners' een buitenlands paspoort of een geboorteakte kunnen aantonen om een Nederlands paspoort te kunnen krijgen. Veel mensen van deze mensen hebben dat niet, bijvoorbeeld doordat ze gevlucht zijn.

Eindelijk toekomstplannen maken

Maar wie minderjarig was toen het generaal pardon in 2007 werd verleend, krijgt nu vrijstelling van die documentatie-eisen. Dat zijn tussen de 3.000 en 4.000 mensen. Yosef Tekeste-Yemane is één van hen. Na jaren hopen krijgt hij nu eindelijk een paspoort. "Ik heb 14 jaar in Nederland gewoond als tweederangsburger. Ik was, toen ik het gisteravond hoorde, blij en geëmotioneerd. Er is eindelijk beweging, erkenning dat dit een probleem is."

Toekomstplannen zijn al volop in de maak. "Ik ben me aan het oriënteren op een masteropleiding. Met een Nederlands paspoort op zak hoef ik me niet meer af te vragen of ik het beroep waarvoor ik studeer wel mag uitoefenen." Ook voor zijn broertje is dit goed nieuws. "Hij studeert rechten en kan nu met een gerust hart zeggen dat hij advocaat wil worden, of rechter."

Lees ook

Niet voor iedereen

Toch zijn er nog zo'n 7.000 mensen die nog altijd niet kunnen naturaliseren, schat hulporganisatie VluchtelingenWerk, die een petitie startte voor deze groep. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor deze groep.

"Vandaag vieren we feest, maar morgen gaan we weer door met de strijd. Het is natuurlijk half werk wat de staatssecretaris heeft gedaan, want de Kamer heeft onlangs twee duidelijke moties aangenomen waarin stond: geef alle tienduizend mensen een paspoort."

'Familie wordt buitengesloten'

Daarom zetten veel pardonners, die nu zelf wél een paspoort krijgen, vraagtekens bij het besluit van staatssecretaris Broekers-Knol. "Mijn broertje en ik kunnen een paspoort aanvragen, maar mijn moeder, opa, oma en minderjarige zusje worden nog steeds buitengesloten", zegt Marine. Ook zij was minderjarig toen het pardon werd verleend.

"Aan de ene kant is mijn probleem dus verholpen, maar tegelijkertijd weet je dat zo'n 70 procent nog steeds in die benarde situatie blijft zitten. Dus in hoeverre kun je dan echt blij zijn?" Ook Mazlum denkt er zo over. Hij zit in hetzelfde schuitje. "Ik ben zeker blij, want je kijkt je hele leven uit naar dit moment, maar ik heb ook gemengde gevoelens omdat ik familieleden heb die nog geen paspoort krijgen."

'U hoort in de zomer wel van mij'

Staatsecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid besluit later of voor de andere pardonners ook een uitzondering wordt gemaakt als het gaat om documentatie-eisen. "Wij hopen natuurlijk dat ook onze ouders straks van de vrijheid kunnen genieten, die wij ook gaan kennen", zegt Mazlum.

"De staatssecretaris heeft gezegd: 'Ik doe nog verder onderzoek, u hoort in de zomer wel van mij.' Ik hoop natuurlijk het beste, maar als dat ertoe leidt dat toch maar een kleine groep in aanmerking komt, zal ik opnieuw in actie komen", zegt SP-kamerlid Van Dijk.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.