Ze werken, studeren, betalen belasting en mogen in Nederland blijven. Maar na 14 jaar hebben ze nog steeds geen paspoort: 10.000 'pardonners'. Dit had al lang geregeld moeten worden zegt Sander Schaap van Vluchtelingenwerk. "Het zijn gewoon Nederlanders."

In 2007 kwamen zo'n 10.000 vluchtelingen in aanmerking voor het generaal pardon: ze mochten blijven in Nederland. Maar na 14 jaar heeft deze groep 'pardonners' nog steeds geen paspoort. Vluchtelingenwerk Nederland is daarom deze week een petitie gestart die de regering oproept om in actie te komen. Na één dag hadden al 10.000 mensen hun handtekening gezet.

Praktische dingen die niet kunnen

Het levert schrijnende situaties op, legt Sander Schaap, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland uit."Deze groep was heel blij dat ze mochten blijven. Ze doen mee, ze betalen belasting. En nu krijgen ze de deksel op hun neus en krijgen ze de boodschap dat ze er niet echt bij horen."

Reizen, trouwen, een hypotheek aanvragen, solliciteren, het is allemaal niet vanzelfsprekend voor deze 'pardonners'. "Er zijn allerlei praktische dingen ze niet kunnen doen", legt Schaap uit.

Lees ook

'Ze hebben het gevoel dat ze niet bestaan'

"Wij vinden dat als je hier mag blijven, je ook volwaardig Nederlander moet kunnen worden", vervolgt hij. "Nu worden ze volledig ten onrechte als tweederangsburgers behandeld."

Dit heeft volgens de voorman van de vluchtelingenorganisatie grote gevolgen voor hun persoonlijke leven."Het leidt vaak tot een gevoel van schaamte. Sommige durven het niet eens aan hun vrienden vertellen dat ze nog steeds geen Nederlands paspoort hebben.Ze hebben het gevoel dat niet bestaan. Dat zijn echt hele schrijnende situaties."

Tekeste Yemane was in februari ontzettend blij dat hij eindelijk zou kunnen stemmen

Administratieve reden

De reden dat ze nog altijd geen paspoort hebben, lijkt vooral een administratieve reden te hebben. Door een wetswijzing in 2009 zijn ze verplicht een geboorte akte uit het land van herkomst te overleggen. Dat is voor deze groep vaak niet mogelijk zegt Vluchtelingenwerk.

"Je vraagt mensen die gevlucht zijn uit hun land naar de ambassade van dat land te gaan om hun papieren aan te vragen. Dat is echt voor een groot deel een totaal onmogelijke eis. Daarnaast is het ook gewoon gevaarlijk vaak, ze zijn niet voor niks gevlucht."

Lees ook

Politiek muurvast

Ondertussen lijkt de kwestie politiek gezien muurvast te zitten. Onlangs kondigde verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-knol weer een onderzoek aan. Maar Schaap wil dat er zo snel mogelijk actie komt en is een is petitie gestart."Ik vind dit echt onbegrijpelijk van het kabinet. Ze verschuilen zich nu achter het zoveelste onderzoek, terwijl de feiten glashelder zijn."

SP en CDA hebben inmiddels het kabinet om opheldering gevraagd. Schaap heeft goede hoop dat het nu geregeld wordt. "Na 14 jaar moeten we dit probleem nu eindelijk eens oplossen, zonder al dat bureaucratisch gedoe erbij. Gelukkig wil een ruime kamermeerderheid

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.