EenVandaag gaat deze zomer weer op pad. In een chique wagen. Voor een picknick en een goed gesprek. Over muziek, literatuur, maar vooral het afgelopen jaar in ‘De zomer van’. Vanavond stapt oud-politicus en schrijver Jan Terlouw in de EendVandaag en rijden we naar zijn geliefde 't Diekhuus aan de IJssel. 

Terlouw is op 85-jarige leeftijd nog steeds betrokken bij sociaal-maatschappelijke thema’s. Zijn pleidooi over het ‘touwtje uit de brievenbus’ in De Wereld Draait Door maakte veel los.

Vertrouwen

Volgens de oud-politicus staat het touwtje uit de brievenbus voor vertrouwen. Hij vindt het belangrijk dat dat weer terugkomt in de samenleving. Volgens Terlouw zijn mensen door sociale media zo individualistisch en zelfvoorzienend geworden, dat je elkaar eigenlijk niet meer nodig lijkt te hebben. “Niemand leent tegenwoordig meer een kopje melk bij de buren. Iedereen heeft een koelkast.”

Zijn eigen vertrouwen in de mens is groot, vooral in jongeren. Zij zien dat er iets moet veranderen aan de manier waarop we met het klimaat omgaan. De klimaatdiscussie is waar zijn pleidooi over het touwtje uit de brievenbus in eerste instantie over ging.

Terugtrekken

Terlouw vindt het belangrijk om zich uit te spreken over de kwesties die spelen in de maatschappij. Of hij op zijn leeftijd nooit denkt: ik hou mijn mond en trek me terug? Nee, want “dat kan ik gewoon niet. Ik zie al die dingen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.