EenVandaag gaat deze zomer weer op pad. In een chique wagen, met picknickmand en een interessante gast. Voor een goed gesprek over het afgelopen jaar. Vandaag rijden we met Oczan Akyol, ook wel bekend als Eus, naar Deventer in de EendVandaag.  

In 2012 breekt hij door met zijn autobiografische schelmenroman ‘Eus’ over zijn jeugd in Deventer en zijn criminele verleden. Deze zomer wordt de documentaireserie ‘De Neven van Eus’ uitgezonden. Oczan gaat op zoek naar zijn omvangrijke familie in Turkije. 

Indoctrinatie

In 'De zomer van' gaat Oczan Akyol met onze verslaggever in gesprek over zijn Turkse familie, de situatie in Turkije en zijn documentaireserie. Nederlandse Turken zijn woedend over de serie en Oczan heeft de nodige bedreigingen moeten incasseren. Helaas hoort het erbij volgens Oczan: “Iemand anders bedreigen vanwege zijn andere opvatting is een ziekte van deze tijd, ik ben eraan gewend geraakt. Waar ik mij zorgen om maak is dat mensen zo makkelijk te beïnvloeden zijn. Dat indoctrinatie zo makkelijk gaat.” 

Doodenge ontwikkelingen

Toch eindigt Oczan zijn serie optimistisch, dat het wel goedkomt met Turkije. Denkt hij daar nu nog steeds zo over? “Ik zeg niet dat het zomaar goedkomt met Turkije, er zijn doodenge ontwikkelingen gaande, dat ontken ik niet. Maar wat ik zag in Turkije is dat er nog heel veel mensen zijn die iets van verzet bieden tegen wat daar gebeurt.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.