De Vuurwerkfederatie is de vuurwerkdiscussie zat. "Tijd om samen weer normaal te doen", vindt de organisatie. Als reactie op vuurwerkvrije zones komen ze daarom met de vuurwerkblije zone. "Want vuurwerk afsteken is een traditie die moet blijven."

De gemeenteraad van Apeldoorn wil vanaf de jaarwisseling 2020-2021 een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Volgens het gemeenteraadslid Hessel Dooper (CDA) is ingrijpen noodzakelijk in verband met alle overlast en de vele ongelukken met vuurwerk. "Ik wil een schoner, veiliger en vriendelijker Apeldoorn." De Vuurwerkfederatie is het grondig oneens met zo'n totaalverbod en komt met een alternatief.

Vuurwerkblij

"Een totaalverbod is ook niet te handhaven", zegt Pim Vriens van de Vuurwerkfederatie strijdbaar. "Bovendien gaan mensen niet luisteren en blijven gewoon vuurwerk afsteken. Er is een grote kans dat ze illegaal vuurwerk gaan kopen, waarvan ze niet weten hoe ze er mee om moeten gaan en dit is juist erg gevaarlijk. Je kan ook op Dumpert zien hoe verkeerd het kan gaan."

Als protest tegen een totaalverbod bedacht de federatie een ludieke actie: de vuurwerkblije zone. "De federatie zat al een langere tijd met dit idee, maar door de situatie in Apeldoorn hebben we er meer een vaart achter gezet," legt Vriens uit.

'Vuurwerkblij' door overleg

Het plan van Vriens gaat uit van zelfregulering door overleg. "Bij een vuurwerkblije zone steekt een buurt of straat wel vuurwerk af, maar in goed overleg met de buurt. Het is van belang dat we aan elkaar denken. Daarom is er geen handhaving nodig, omdat je elkaar aan kan spreken op foute acties."

De federatie zit op verschillende fora, waar ze goede reacties kregen op de vuurwerkblije zone. Ze kregen tot hun grote verrassing zelfs in korte tijd ongeveer 2600 aanvragen, waardoor de de teller nu op ongeveer 2900 zones staat.

Lees ook

Traditie

De Apeldoornse Mike Stoltenborg is erg enthousiast. Een totaalverbod is voor hem onbespreekbaar. "Vuurwerk is een traditie en het zorgt voor saamhorigheid onder de mensen. Bovendien is het niet te handhaven."

Stoltenborg is een van de Apeldoorners die achter de petitie 'Vuurwerk in Apeldoorn moet mogelijk blijven'. De petitie kreeg binnen een korte tijd 4000 handtekeningen.

Mike Stoltenborg
Bron: EenVandaag
Mike Stoltenborg (rechts), initiatiefnemer 'Vuurwerk in Apeldoorn moet mogelijk blijven'

Met de dieren houdt hij rekening, zegt hij. "Ik steek nooit vuurwerk af in de buurt van dieren. En ik zou het niet in mijn hoofd halen om in de buurt van een kinderboerderij vuurwerk af te steken." Binnenkort hoopt hij een poster te ontvangen, waarmee hij kan aangeven dat ook zijn straat een vuurwerkblije zone is. "De mensen daar genieten namelijk elk jaar van mijn vuurwerk. Bovendien krijg ik nooit klachten over vuurwerkoverlast."

Zelfs in Texel

Voor Pim Vriens toont de petitie aan dat mensen nog graag zelf vuurwerk willen afsteken. "Daarom is het ook goed dat mensen zelf actie ondernemen, zolang de visie onderling maar eenduidig is."

Het is dan ook voor hem geen grote verassing dat de vuurwerkblije zones goed aanslaan bij de bewoners. Een ding is voor hem dan ook zeker: vuurwerk afsteken blijft een traditie in Nederland.

Bekijk hier de televisiereportage.
Apeldoorner Mike Stoltenborg start petitie tegen vuurverbod dat gemeente Apeldoorn volgend jaar wil invoeren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.