Apeldoorn wil bij de jaarwisseling van volgend jaar de eerste vuurwerkvrije stad van Nederland worden. De gemeenteraad wil een totaalverbod op vuurwerk vanaf 2020-2021.

In de stad is een motie aangenomen waarin de gemeenteraad het gemeentebestuur verzoekt een besluit te nemen waarbij vanaf 2020-2021 het afsteken van consumentenvuurwerk verboden is. Daarmee zou Apeldoorn de eerste stad zijn die zo'n verbod invoert. Andere steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Gouda voerden bij de vorige jaarwisseling al wel vuurwerkvrije zones in.

Vuurwerkverbod splijt dorp in tweeën

Het mogelijke verbod zorgt voor een bijzondere situatie in de gemeente. Het dorp Klarenbeek ligt precies op de grens tussen gemeente Apeldoorn en gemeente Voorst. In het ene gedeelte van het dorp mag dus wél vuurwerk afgestoken worden om 12 uur 's nachts, in het andere niet.

"Als ik dit van tevoren had geweten, dan had ik deze investering niet gedaan", vertelt vuurwerkverkoper André Wolters. Zijn winkel ligt in Klarenbeek, maar precies in het gedeelte waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. "Doe dan vuurwerkvrije zones zodat iedereen zijn plezier kan houden. Maar alles meteen verbieden? Dat lijkt me niet de bedoeling."

Traditie

Het is nog de vraag of Wolters vuurwerk mag blijven verkopen. "Voorlopig gaat het alleen over een afsteekverbod en geen verkoopverbod, maar hoever willen ze gaan?" vraagt de vuurwerkverkoper zich af.

Volgens Wolters hoort vuurwerk afsteken er gewoon bij met oud en nieuw. "Het is traditie, om 12 uur ga je met het hele gezin naar buiten om vuurwerk af te steken. Feestje bouwen, biertje drinken. Buren gelukkig nieuw jaar wensen. Mag dat dan niet meer? Stop met het illegale vuurwerk, maar laat het legale in ere."

'Vuurwerkvrije jaarwisseling'

CDA-raadslid Hessel Dooper is juist voorstander van een vuurwerkverbod in Apeldoorn. "Burgers ervaren veel overlast. Al dagen van tevoren. Het moet veiliger, vriendelijker en schoner."

Lees ook

Dooper ziet weinig heil in vuurwerkvrije zones, zoals andere gemeenten eerder invoerden. "Een verbod is duidelijk. Het is niet hier en daar een zone. Ik hoop dat andere gemeenten het ook gaan doen. Ik ben er van overtuigd dat we binnen 5 jaar een vuurwerkvrije jaarwisseling hebben."

Meer dan de helft ervaart overlast

Er kwam veel kritiek op het plan. Inwoners van de gemeente boden een petitie aan tegen het mogelijke verbod. "Ze mogen dat uiten, wij zetten ze niet weg. Maar de meeste mensen die gevaar ervaren door vuurwerk hebben geen petitie, wij komen op voor deze mensen", zegt Dooper. In Apeldoorn werd een enquete gehouden over een vuurwerkverbod. Daarin gaf de helft van de ondervraagden (56 procent) aan overlast te ervaren van vuurwerk. Het ging vooral om geluidsoverlast van harde knallen.

Lees ook

Ruim eenderde van de inwoners is het eens met de stelling dat het afsteken van vuurwerk door particulieren in de
stad helemaal verboden moet worden, 22 procent is het hier grotendeels mee eens. Of het verbod er daadwerkelijk komt, hangt af van het vuurwerkbesluit dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neemt. Hij zal dat waarschijnlijk in november bekend maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.