Overal maar je vuurpijl, duizendklapper of gillende keukenmeid afsteken zit er dit jaar niet meer in. Een toenemend aantal gemeenten heeft vrijwillige en verplichte vuurwerkvrije zones. Zo ook Enschede.

Met de vuurwerkramp op de achtergrond is vuurwerk tijdens de jaarwisseling ook nog in 2018 voor veel inwoners een beladen onderwerp. Toch zijn zowel hartstochtelijke voor- als tegenstanders niet tevreden over de huidige regeling met vuurwerkvrije zones.

Lees ook

'Ik zal vuurwerk nooit meer mooi vinden'

Dat vertelt ook een inwoner van de getroffen wijk Roombeek, Donato de Vivo. Zijn huis werd weggevaagd toen de opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks in 2000 ontplofte. Inmiddels woont hij er weer, maar in een nieuw appartement. Pijnlijk vindt hij het dat juist deze wijk niet vuurwerkvrij is. "Met vogels in parken wordt wel rekening gehouden, maar niet met de mensen met een trauma."

Met vogels in parken wordt wel rekening gehouden, maar niet met de mensen met een trauma

"Ik zal vuurwerk nooit meer mooi vinden. Dat komt door de ramp", vertelt zijn vrouw Donny. "Ik ben blij als Oud en Nieuw voorbij is." Het ergste vindt ze het dat vooral haar dochter erg geraakt werd door de ramp. "Ze dacht dat ze haar ouders was verloren. Dat heeft er bij haar heel diep ingehakt", vertelt ze.

Inwoners van de getroffen wijk Roombeek: 'Waarom is onze wijk niet vuurwerkvrij?'

Liefhebbers willen minder zones

Liefhebbers hadden juist liever minder vuurwerkvrije zones gezien in Enschede. Student Pim Vriens (22): "Ik spaar elke maand 15 euro om aan het einde van het jaar vuurwerk te kunnen afsteken. Ik heb nog nooit een gevaarlijke situatie meegemaakt. 8 uurtjes per jaar vuurwerk afsteken moet toch kunnen?"

Daar is Roel Boensma, die vuurwerk verkoopt in zijn ijzerwarenwinkel, het roerend mee eens. Een vuurwerkvrije zone zal volgens hem ook niet helpen. "Als iets niet mag, gaan mensen het juist doen. Ik heb er weinig vertrouwen in."

Student Pim Vriens koopt vuurwerk in bij ijzerhandelwinkel Boensma. 'Ik heb nog nooit een gevaarlijke situatie meegemaakt.'

Voorlichting op school

Enschede heeft in een burgerbesluit afgesproken hoeveel en waar de vuurwerkvrije zones precies moeten komen. Daarin staat ook dat scholieren voorlichting en een vuurwerkbril moeten krijgen. Dat is volgens leraar Edwin Molderink van groep 8 van de basisschool De Sterrenborgh ook wel nodig. "Ik hoor dat kinderen in mijn klas nu al vuurwerk afsteken en illegale nitraten in huis hebben. Wat wel en niet mag krijgen ze blijkbaar niet allemaal van huis uit mee."

Kinderen van basisschool De Sterrenborgh in Enschede krijgen voorlichting van Stichting Halt. Leraar: 'Sommige kinderen zeggen dat ze illegaal vuurwerk in huis hebben.'

Ik zie op tegen mijn dienst tijdens de jaarwisseling

Als het aan oogarts Peter Lansink van het Medisch Spectrum Twente ligt gaat de gemeente nog een stap verder en komt er een verbod op particulier vuurwerk. Vanwege de heftige verwondingen die mensen oplopen door vuurwerk ziet hij al op tegen zijn dienst met oud en nieuw. Eén patiënt staat hem nog helder voor de geest. "Bij een man was vuurwerk in zijn gezicht geëxplodeerd. Daar stond ik in de operatiekamer zijn oog te opereren, terwijl de plastisch chirurg op datzelfde moment met de hand van die man bezig was. Dat is een beeld dat ik niet snel meer zal vergeten."

Oogarts Lansink in Enschede redde de ogen van Eduard Kerkdijk tijdens de jaarwisseling. Kerkdijk: 'Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.