In het eerste kwartaal van 2019 werden in Nederland de helft minder nieuwe dieselauto's 'op naam gesteld' dan een jaar eerder. Dit blijkt uit een rapport van CBS en Eurostat. Maar of de populaire diesel echt uitsterft is nog maar de vraag.

Het gaat hard in Nederland: met 12,9 procent zijn we het enige land in Europa waar het dieselaandeel in de nieuwverkoop dit jaar minder dan 20 procent bedraagt. In andere landen worden diesels nog wel op grote schaal verkocht. Toch zijn autofabrikanten zoals Fiat en Toyota al gestopt met het maken van dieselversies van hun auto. En Volvo introduceert volgende maand een nieuwe serie dieselmotoren die ook meteen de allerlaatste is.

'Elektrische auto's zijn de echte moordenaars'

"Een groot verlies van een relatief schoon product", vindt autoverzamelaar én groen-entrepreneur Hans Blokzijl de afname van het aantal dieselauto's. Hij is eigenaar van het Bomencentrum Nederland en heeft een Volvo-verzameling van 125 auto's.

"De diesel is een geweldig product en veel minder vervuilend dan een elektrische auto. In mijn Bomencentrum houd ik elke dag een praatje voor mijn bezoekers en dan vraag ik: 'Zijn hier ook mensen met een elektrische auto binnen?' Want dat zijn de echte moordenaars van de bomen! Het productieproces om een accu voor een elektrische auto te maken is namelijk zeer milieuvervuilend. Het veroorzaakt evenveel CO2-uitsoot als acht jaar rijden in een benzine- of dieselauto, maar dat weten veel mensen helemaal niet."

'Moderne diesel schoner dan benzinemotor'

Frank Jacobs van Autoweek denkt dat de invoering van de milieuzone in grote steden, maar ook het dieselschandaal van grote invloed zijn op de dalende interesse van de Nederlanders voor de diesel. "Eigenlijk zie ik het een beetje als karaktermoord. Want de moderne diesel stoot minder CO2 uit dan een benzinemotor, dus eigenlijk is het raar dat benzine-auto's langer op de weg mogen blijven dan de dieselauto's."

Bekijk ook

Vies imago door dierproeven

Ook autojournalist Niek Schenk van AD denkt dat dieselgate het imago van de brandstof weinig goeds heeft gebracht. "Maar ook het dierproeven-schandaal heeft de dieselauto een vies imago gegeven."

"Volkswagen, BMW en Daimler wilden in 2014 bewijzen dat de moderne dieselmotoren minder milieuvervuilend waren dan de oude modellen en lieten daarom tien apen uitlaatgassen inademen. Aan elektrisch rijden kleven dit soort schandalen niet. Die hebben een groen en goed imago en je ziet dat lease-maatschappijen daar nu vol op inzetten", aldus Schenk.

'Diesel pruttelt nog wel even door'

Toch verwacht Schenk niet dat de diesel heel snel een 'technologie uit het verleden' wordt, zoals Eurocommissaris voor industrie Elzbieta Biekowska vorig jaar in een interview met persbureau Bloomberg stelde.

"In 2021 mag de gemiddelde CO2-uitstoot van alle nieuw verkochte personenauto's in de EU niet hoger zijn dan 95 gram/km en omdat diesels minder CO2 uitstoten dan benzinemotoren denk ik dat de diesel nog wel even doorpruttelt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.