Vervuilende diesels mogen in Duitsland binnenkort geweerd worden uit de steden. In sommige gevallen moeten ze zelfs weggehouden worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat heeft de Duitse rechter bepaald.

Duitsland kent 10 miljoen dieselbezitters die hierdoor in de problemen kunnen komen. In Duitsland gaat het ook om auto’s die relatief jong zijn, gebouwd voor 2015. Wel moet een verbod in fases ingevoerd worden. Zo mag Stuttgart niet eerder dan per september 2019 een rijverbod invoeren. 

Milieuzones in Nederland

In Nederland heeft een aantal grote steden ook al milieuzones ingesteld. Welke voertuigen wel of niet de stad in mogen verschilt per dorp of stad. Het enige dat overal gelijk zal moeten zijn is een eenduiding bord dat de milieuzone aangeeft. Verder is het aan de gemeentes en steden om de voorwaarden te stellen, aldus het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Rotterdam kent de grootste milieuzone van ons land. Daar mogen diesels van voor 2001 niet meer de stad in. Ook had Rotterdam een verbod op benzineauto’s van voor 1992 maar dat hield geen stand bij de rechter. Op 24 april 2018 dient opnieuw een zaak hierover bij de Raad van State. 

Frank Hensen is enthousiast bezitter van een paar 2CV’s, in de volksmond bekend als de eend. Hij vindt de milieuzone te “drastisch” en ziet het als met een kanon op een mug schieten. Hensen vindt het een druppel op een gloeiende plaat. “De zeventien grootste schepen ter wereld vervuilen jaarlijks samen meer dan al het autoverkeer.” 

Effect van schonere voertuigen

Maar er zijn ook felle voorstanders voor een rijverbod voor vervuilende voertuigen in de binnensteden. Longarts Hans in ’t Veen ziet de resultaten nu al op de poli. “De mensen op straat merken als eerste het effect van schonere voertuigen”, aldus In ’t Veen. “En op de langere termijn zal het ook levensjaren gaan schelen voor stadsbewoners.” Milieudefensie is blij met de uitspraak van de Duitse rechter. 

update
clock 06-03-2018 01:00

Inmiddels heeft ook de gemeente Arnhem besloten om diesels van voor 2004 per 2019 te weren. Arnhem krijgt daarmee de stengste milieuzone vooor personenauto's van Nederland. Auto's van voor 2006 mogen alleen nog in de stad rijden als ze aan bepaalde Europese regels voldoen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.