Het aantal nieuwe dieselauto's neemt drastisch af. En dat terwijl een dieselauto minder CO2 uitstoot dan een benzineauto. Dat maakt een diesel nog niet schoon, maar hetzelfde geldt voor de elektrische auto.

Voor steeds minder mensen is de dieselauto een optie. 3 jaar geleden was een op de vijf auto's nog een diesel, en nu is dat nog maar een op de tien. Volgens autobranchevereniging Bovag-Rai heeft de diesel onterecht te kampen met een slecht imago.

Lees ook

Meer kilometers met diesel

De vereniging beweert dat de diesels tegenwoordig minder CO2 uitstoten dan benzine-auto's. Toch is dat altijd zo geweest, zegt hoogleraar energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen. "Dieseltechnologie is efficiënter dan benzinetechnologie. Je kunt daardoor inderdaad met een dieselauto meer kilometers rijden dan met een benzineauto. Dat betekent minder CO2-uitstoot."

David Smeulders is professor energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven en bevestigt het beeld: "Het ligt er aan hoe je schoon definieert. Als je puur naar CO2-uitstoot kijkt, is diesel inderdaad schoner. Juist omdat ze zo zuinig zijn, waren diesels lange tijd zo populair."

Roet en stikstof

Daarmee is niet gezegd dat een dieselauto schoner is dan een benzineauto. Om dat te bepalen moet je volgens David Smeulders ook kijken naar andere vervuilende stoffen: "Roet en stikstof vormen een directer gevaar voor de gezondheid van de mens. Een benzineauto stoot bijvoorbeeld helemaal geen roet uit. In die zin is diesel sterker vervuilend."

De autobranche claimt dat diesels niet alleen schoner zijn geworden wat betreft CO2-uitstoot. Europese regels hebben dieselauto's verplicht om bepaalde filters te plaatsen. Dit zou voor minder uitstoot van giftige stoffen moeten zorgen. Hierover is Smeulders sceptisch: "Bij diesels is gebleken dat het moeilijk is zowel roet als stikstof te filteren. Het filteren van het één staat het ander technisch gezien in de weg. Er is sprake van een dieselparadox."

Elektrisch

De meeste dieselautokopers zijn particulieren die leasen en bedrijven. Uit de autoverkoopcijfers blijkt dat de meeste van deze kopers nu overstapt naar de elektrische auto. Wat Smeulders betreft ben je ook dan nog lang niet energieneutraal bezig: "Een elektrische auto is net zo vervuilend als een Volkswagen Polo op benzine. Dat komt omdat de stroom niet schoon is." Op dit moment is 93 procent van alle Nederlandse energie niet duurzaam opgewekt.

Hoe vervuilend zijn dieselauto's ten opzichte van benzine of elektrische auto's? Lammert de Bruin onderzoekt het.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.