De beruchte Dieselgate van Volkswagen krijgt een vervolg. De autofabrikant heeft het effect van uitlaatgassen niet alleen op apen getest, maar ook op vijfentwintig mensen. Dat blijkt uit een rapport waarover de Duitse krant Süddeutsche Zeitung bericht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksgroep die gefinancierd werd door Volkswagen, maar ook door BMW, Daimler en Bosch. Daimler zegt niets te weten van het onderzoek en distantieert zich ervan. Het is nog onduidelijk of de andere fabrikanten van de tests afwisten. De proeven werden goedgekeurd door het ethisch comité van de medische faculteit van de universiteit van Aken. Dat meldt de zender NDR op gezag van de leider van het betrokken instituut.

Ook de Duitse autoriteiten veroordelen de onderzoeksmethoden. “Deze testen op apen en zelfs op mensen zijn ethisch niet te rechtvaardigen'', aldus regeringswoordvoerder Steffen Seibert in de Süddeutsche Zeitung. “Dit roept kritische vragen op over degenen die erachter zitten.”

‘De gekozen wetenschappelijke methode is fout’

In september 2015 bleek dat Volkswagen met software de uitstootcijfers manipuleerde. De uitstoot van dieselmotoren kwam zo veel rooskleuriger uit. De fraude werd bekend als ‘de Dieselgate’. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke “schokkende’’ fraudes. 

Volgens het rapport dat de Süddeutsche Zeitung in handen heeft, onderzocht Volkswagen in 2014 hoe gezonde mensen reageerden op de inademing van stikstofdioxide. Stikstofdioxide is het vervuilende element in de uitlaatgassen dat de autofabrikant in onderzoeken heeft gemanipuleerd om de wettelijke limieten voor dieselvoertuigen te halen. In werkelijkheid werden die limieten vaak overschreden. Volkswagen meldt dat het onderzoek een grote vergissing is geweest. De ondernemingsraad van het autobedrijf roept op tot een gedetailleerd onderzoek naar de zaak. Zaterdag werd al duidelijk dat apen urenlang uitlaatgassen moesten inademen in het onderzoek.

Volkswagen bood toen al zijn excuses aan. “We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag." De test met de apen in 2014 was slechts een deel van de studie die moest aantonen dat de moderne dieselauto's fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren. “Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgas te laten in ademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen is belachelijk", zei minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die staat is grootaandeelhouder van het autoconcern.

Meest verkochte personenauto

In 2017 was Volkswagen het meest verkochte merk personenauto binnen de Europese Unie. Van elke negen nieuwe auto's die op kenteken werden gezet, was er minstens één Volkswagen, blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA.In totaal reden ruim 1,6 miljoen nieuwe Volkswagens in de EU de showroom uit. In totaal verkocht het Duitse bedrijf bijna 3,6 miljoen auto's in de EU, waarmee het bijna 24 procent van de markt in handen heeft, iets minder dan een jaar eerder.