Het CDA krijgt de meeste Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De christendemocraten krijgen er vijf, één zetel meer dan D66, de partij die de meeste stemmen behaalde. De PVV haalt uiteindelijk vier zetels, één meer dan in de exitpoll.

Het CDA krijgt meer zetels dan D66 door de lijstverbinding met ChristenUnie/SGP. VVD en de PvdA krijgen allebei drie zetels. De SP verliest een zetel ten opzichte van de exitpoll en komt op twee. 

Europa

In Europa behalen eurosceptische partijen een grote winst. Het Franse Front National is de grootste geworden, net als UKIP in Groot-Brittanië en de de Deense Volkspartij. Ook in Duitsland, Italië, Finland Oostenrijk en Griekenland is er succes voor de eurosceptische partijen. De partij van de voormalige Italiaanse komiek Beppe Grillo staat op de tweede plaats met 26,5 procent van de stemmen. In Griekenland werd de extreemrechts partij Gouden Dageraad de derde partij met 9,3 procent van de stemmen. 

In EenVandaag een rondje langs correspondenten in Duitsland, Italië en Griekenland. Hoe zijn de reacties op de verkiezingsuitslag? In de studio spreken we met Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel over de uitslagen van de Europese verkiezingen. Ook spreken we Telegraaf-journalist Martin Visser. Hij schreef het boek De Eurocrisis en was jarenlang correspondent in Brussel.

Annie Schreijer

Ook gaan we langs bij CDA-kandidaat en oud-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik. Zij stond als lijstduwer op een onverkiesbare vijfentwintigte plek op de lijst, maar ging enthousiast campagne voeren. En met succes: ze zou bijna 110.000 voorkeursstemmen behaald hebben, normaal gesproken ruim genoeg voor een plek in het Europees Parlement.

Brussel

Verder peilt Radio EenVandaag de stemming in Brussel tijdens de day after. We spreken onder meer met CDA- en EVP-europarlementarier Wim van de Camp, die door de restzetel van het CDA toch in het parlement mag blijven.

Bovendien schijnt politiek commentator Kees Boonman zijn licht op de verkiezingsuitslag en de komende stoelendans omtrent Europese topposities, zoals de voorzitter van de Europese Commissie.

‘We’ hebben gestemd voor het Europees Parlement. Hoe is de sfeer in Europa vandaag? En wat kunnen we de komende jaren van het Europees Parlement verwachten? We praten erover met Mathieu Segers, hoofddocent Europese integratie aan de Universiteit Utrecht.

Lees ook

Annie Schreijer in Europa?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.