In India nemen de coronabesmetingen explosief toe. Toch staat het land niet op de lijst van landen waar een vliegverbod voor geldt. D66 vraagt in een brief aan het kabinet of deze lijst niet herzien moet worden en wil een spoedadvies van het RIVM.

Het aantal coronagevallen in India bereikt zorgwekkende records. Het land telt dagelijks meer dan 200.000 besmettingen. Dat is meer dan de Verenigde Staten en Brazilië samen.

Vliegverbod

Op dit moment is het verboden om naar Nederland te vliegen vanuit Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika, zoals Brazilië en Panama. Slechts voor enkele personen geldt een uitzondering op dit verbod. Nu corona in India niet meer onder controle lijkt, vraagt Kamerlid Jan Paternotte van D66 zich af waarom het Aziatische land niet op deze lijst staat.

Paternotte: "Er moet beter gekeken worden naar de lijst van landen met vliegverboden. Je ziet dat Suriname er nu opstaat, waar vrij weinig besmettingen zijn, en India niet. Je zou denken dat het andersom zou moeten zijn. Wij willen daarover een spoedadvies van het RIVM."

Mutaties en vaccins

Nu steeds meer mensen in Nederland gevaccineerd zijn, wil D66 voorkomen dat er reizigers ons land binnenkomen met nieuwe coronavarianten waar vaccins minder goed tegen werken.

Van mutaties uit Brazilie en Zuid-Afrika is namelijk bekend dat ze iets minder goed geblokkeerd worden. "Als we uit de crisis komen, dan willen we er ook uit blijven. Dan moet je heel voorzichtig zijn en streng met die vliegverboden", aldus Paternotte.

Jan Paternotte roept in de reportage over dit onderwerp het RIVM op om een spoedadvies uit te brengen

Nog weinig kennis over variant India

Over de coronavariant die in India is aangetroffen, is nog niet veel bekend. Hoogleraar virologie Marion Koopmans zegt dat bij een hoge circulatie van het virus mutaties vaker voorkomen. "Van de Indiase variant weten we nog niet of die anders of besmettelijker is. Er waren ook 3 miljoen mensen bij een groot religieus feest. Dat kan ook de verklaring zijn voor de toename van besmettingen."

Koopmans onderstreept dat het vooral van belang is te onderzoeken of varianten ontsnappen aan de vaccins. "We zien dat de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant iets minder goed worden geblokkeerd door de vaccins. Niet dusdanig dat de vaccins het niet meer doen, maar het moet wel bewaakt worden en mogelijk moeten vaccins aangepast in de toekomst."

Lees ook

'Goede regels blijven nodig'

De hoogleraar pleit niet meteen voor een vliegverbod: "Het is belangrijk dat we ons realiseren dat binnen Nederland nu al allerlei virussen circuleren. En dat we vooral moeten zorgen dat we die onder controle krijgen. Met goede regels zorg je voor minder circulatie van het virus en heb je minder mutatie."

"Ik ben optimistisch over het steeds meer vaccineren. En er kan een kink in de kabel komen, we moeten het stap voor stap blijven voorzien. Maar maatregelen en meer vaccinaties, die combinatie gaat ons naar de volgende fase helpen."

Zomervakantie

Volgens Koopmans gaan we in de zomer zien dat er minder circulatie is van het virus. Maar ze waarschuwt dat men dan ook de discipline moet hebben om zich te houden aan de regels. "Vorig jaar zag je ná de zomer meer verspreiding vanuit de reizigers. Dat risico gaan we nu ook krijgen. Dat komt niet door het reizen, maar vooral door gedrag."

Ze onderstreept daarom dat we ook in de zomervakantie moeten blijven kijken wat er mogelijk is qua versoepelingen, om ervoor te zorgen dat we niet in de situatie van vorig jaar komen.

Lees ook

Verplichte quarantaine

Niet alleen in India, maar op meerdere plaatsen wereldwijd is er een toename van besmettingen, zegt Koopmans. Ze vindt het zeker van belang om de afweging te maken of een reis noodzakelijk is en hoe het mogelijk zou kunnen zijn om te reizen: "Nu moet men vooraf testen en achteraf in quarantaine. Maar die quarantaine is te vrijblijvend. Het lijkt me goed dat er plannen zijn om dat meer te verplichten."

Jan Paternotte van D66 is kritischer op een verplichte quarantaine: "Hoe effectief kan dit nu zijn? Hoe wordt die verplichting gehandhaafd?" Hij vindt dat mensen überhaupt niet moeten denken dat ze uit een risicoland naar ons land toe kunnen reizen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.