Werken in het bos of uitkijkend op zee. Nu op afstand werken door corona normaal is geworden, kan het ineens. Want waarom thuis werken, als het ook op een mooie andere plek kan? Reisondernemers spelen graag in op de zogenoemde 'workation'.

"Ik heb dagen dat ik 's morgens voor werk even wandel door het bos en de dag afsluit met een strandwandeling", vertelt de 32-jarige Suzanne van Duijn. Waar de zelfstandig ondernemer voor corona naar plekken in het buitenland reisde om te werken, zoekt ze nu haar heil in Nederland. "Het is geen vakantie, want je bent er in eerste instantie om te werken. Maar dat doe je dan wel op hele mooie plekken!"

Workation

De 'workation', de combinatie van het Engelse 'work' en 'vacation', is niet nieuw. Al langere tijd heb je de zogenoemde 'digitale nomaden' die vanachter hun laptop al reizend hun werk doen. Maar doordat sinds corona alles ineens digitaal moet, blijkt menig kantoorbaan op afstand ook prima te doen. Ook voor dat deel van werkend Nederland is de workation nu een optie geworden.

"Dat is wel het voordeel van corona; dat bedrijven nu doorhebben dat alles online echt wel kan. Een fijne ontwikkeling vind ik dat", zegt Suzanne. "Half Nederland zou nu een digital nomad kunnen zijn. Ik heb familieleden die nu thuiswerken en zeggen: 'O, nu ga ik ook een keertje lekker in de duinen zitten!'. Dat vind ik leuk."

Suzanne bij een van de huisjes waar ze heeft gewerkt
Bron: Eigen foto
Suzanne bij een van de huisjes waar ze heeft gewerkt

'In mijn eigen bubbel werken'

Dat meer mensen zo'n workation wel zien zitten, blijkt uit de vele reacties op een vraag op Facebook of mensen er nu op uit gaan om op een andere plek te werken. "Ik vind het heerlijk", schrijft Jet. "Ik heb dan alle rust om door te gaan met werken." "Een andere omgeving helpt mij vaak bij het verzinnen van ideeën", schrijft een ander. "Heerlijk om ongestoord in mijn eigen bubbel te kunnen werken en creëren", vindt Chantal.

Inmiddels heeft Saskia al drie keer in een vakantiehuisje gewerkt: "En ik ga het zeker vaker doen!" Dani schrijft dat ze een keer per maand voor een paar dagen weggaat met haar assistent. "We hebben dan focus, het is goed voor onze samenwerking en we krijgen echt mooie dingen voor elkaar. Ik kan het iedereen aanraden."

Lees ook

Meer creativiteit

Suzanne zegt het zelf vooral snel saai te vinden om vanuit huis te werken. Bovendien merkt ze dat ze thuis veel meer met werk bezig blijft dan goed voor haar is. "Je bewaart op die andere plekken veel beter je work-life balance." Ook zorgt een nieuwe omgeving voor meer creativiteit, vertelt ze. "Het is fijn om even weg te zijn van wat je al kent en nieuwe indrukken op te doen."

Voordat ze ergens heengaat, let ze wel goed op de faciliteiten van de plek. "Ik check uiteraard hoe goed het internet daar is. En ook of de accommodatie wel een goede werkplek heeft, want niet elk huisje heeft dat."

Werken in het buitenland

Het bieden van een goede werkplek is precies wat partner Taco Smit van Travel Base voor ogen heeft nu hij met zijn team werkt aan The Outdoor Offices in het buitenland. De organisatie heeft net als vele andere bedrijven binnen de reisbranche te lijden onder de coronacrisis, maar ziet potentie door het thuiswerken. "Iedereen mist het reizen en ook merken we dat mensen graag naar buiten willen."

"Maar op campings loop je er vaak tegenaan dat je geen goede wifi en werkplek hebt", vertelt Taco. Ze besloten daarom in het Spaanse Tossa de Mar een camping in de natuur te creëren, maar wel met de mogelijkheid om goed te kunnen werken. De lodges daar zijn voorzien van snel internet en sommigen zijn omgetoverd tot kantoor of vergaderzaaltje.

Lodges
Bron: Eigen foto
De lodges in het Spaanse Tossa de Mar

Midden in de natuur

"We hopen hiermee in te springen op de trend dat veel mensen thuiswerken en we hebben ook echt het idee dat dat blijft aanhouden." Hierbij is het 'remote' werken, het werken op wat meer afgelegen plekken, iets waar vraag naar is. "Ik denk dat mensen het heel leuk gaan vinden", zegt Taco enthousiast. "Je zit daar in zo'n mooie omgeving met ook nog eens heel erg lekker weer."

De 27-jarige data-scientist Marit Beuk kan zich wel vinden in het idee. Als geen ander kan ze zich voorstellen dat mensen naar zo'n locatie willen om middenin de natuur te kunnen werken. Zelf verblijft ze momenteel in Egypte, eerder dit jaar zat ze voor een aantal weken op de Canarische Eilanden.

Niet voor het hele jaar

"Het is gewoon heel fijn om op zo'n mooie plek in een ander land te werken", vertelt ze. "Ik werk veel efficiënter en merk dat ik meer gemotiveerd ben. Ik kan hier gewoon in het zonnetje zitten werken. En na mijn werkdag ga ik naar het strand om te kiten of ben ik klimmen; dat kan hier gewoon."

Marit aan het kiten in Egypte
Bron: Eigen foto
Marit aan het kiten in Egypte

Toch ziet ze zichzelf niet voor het hele jaar in het buitenland zitten, als een 'echte digitale nomade'. Het fysiek contact met collega's is voor haar ook heel waardevol. "Maar dat je in de winter even kan zeggen van, ik ga daar voor een paar weken heen, heerlijk toch!"

Meer vrijheid vanuit werkgevers

Marit hoopt dat werkgevers door de omslag naar thuiswerken inzien dat een workation goed mogelijk is. "Ik hoop echt dat er een blijvende verandering in gang is gezet. Natuurlijk moet je het goed afspreken met je leidinggevende en collega's, maar het is prima werken op deze manier."

"Ik denk dat bedrijven wel mee zullen gaan in deze trend", zegt Suzanne. Ze vindt dat werkgevers hun werknemers die vrijheid ook moeten bieden, maar ze ziet de toekomst wat dat betreft rooskleurig in. "Tenslotte gaat het om je output, doe gewoon je werk en waar je dat dan doet, who cares?!"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.