Met de winter op komst moet jong Nederland perspectief worden geboden, zei Hubert Bruls gisteren. Maar hoe? Clubeigenaar Jorn Lukaszczyk pleit voor heropening clubs voor jongeren onder de 35. Het OMT bekijkt het protocol dat de branche heeft opgesteld.

Lukaszcyck koppelt de recente rellen en onrust aan het gemis van het nachtleven. "De uitlaatklep is afgepakt. Ik merk ook de ontlading van mensen die naar illegale feesten gaan."

OMT kijkt naar protocol

Al maanden trekken Lukaszcyck en zijn collega's aan de bel in Den Haag. Deze week mochten ze eindelijk in gesprek met de betrokken ministeries. "We hebben gesproken over het heropenen van de clubs en eventuele aanvullende steunpakketten. Ons protocol gaat nu naar het OMT."

Lukaszczyk hoopt dat het plan snel op haalbaarheid kan worden onderzocht, zodat hij en zijn collega's vanaf 1 oktober weer open kunnen. "Als voor KLM binnen twee weken onderzoek kan worden gedaan naar de veiligheid, moet dat ook lukken voor de clubs."

Geen winterterrassen

Ondertussen ontstaan er op verschillende plekken initiatieven om mensen zo lang mogelijk buiten bij elkaar te laten komen. Zo onderzoekt de Alkmaarse horeca de mogelijkheid van een groot overdekt terras. Lukaszczyk ziet dat niet zo zitten. "Ik snap dat wel, je moet wel als ondernemer zijnde. Maar ik denk dat je niet tot de kern van het probleem komt, als je iedere keer met kleine dingetjes blijft komen."

Lukaszczyk heeft door de woorden van Hubert Bruls goede hoop op een gunstige afloop. "Ook in combinatie met de bereidwilligheid van de ministeries, denk ik dat we snel stappen kunnen maken. Ik begin weer wat vertrouwen te krijgen."

Beluister hier het hele gesprek met Lukaszczyk terug.