Het vaccin tegen tuberculose kan mogelijk ook gebruikt worden in de strijd tegen een corona-infectie. Vooral kwetsbare ouderen kunnen hier baat bij hebben. Minister Hugo de Jonge 'hecht er groot belang aan' en investeert 8,5 miljoen in onderzoek.

Deze week start in 22 ziekenhuizen een grote studie naar het vaccin. Ze gaan onderzoeken of het zogenaamde BCG-vaccin tegen tuberculose inderdaad bescherming biedt tegen de gevolgen van een corona-infectie bij kwetsbare ouderen. De studie wordt gecoördineerd door UMC Utrecht.

Een hogere afweer

Ouderen worden het hardst getroffen door corona en zij lopen de meeste kans om door het virus te overlijden. Uit eerder onderzoek bleek al dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers verhoogt. Daardoor kan het immuunsysteem tijdelijk harder vechten tegen een infectie.

Uit het nieuwe onderzoek moet nu blijken of dit ook werkt tegen het coronavirus. Door het vaccin zouden ouderen mogelijk minder last krijgen van het virus en kan een infectie bij hen milder verlopen.

Lees ook

Meest toegediende vaccin wereldwijd

Het BCG-vaccin is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt al tientallen jaren gebruikt. Daardoor is al bekend dat het veilig is en zou het vaccin snel kunnen worden toegepast.

Hoogleraar moleculaire epidemiologie Marc Bonten van het UMC leidt het onderzoek. Hij vertelt dat de laatste jaren steeds meer signalen komen over de bescherming die het vaccin kan bieden bij luchtweginfecties. "Deze studie moet het definitieve antwoord geven voor kwetsbare ouderen. Het belang ervan blijkt wel uit het feit dat maar liefst 22 ziekenhuizen in korte tijd besloten hebben om mee te werken."

Eind dit jaar resultaat

Patiënten van 60 jaar en ouder worden benaderd om deel te nemen aan het onderzoek door het ziekenhuis dat hen behandelt. In totaal zijn tussen de 5.200 en 7.000 proefpersonen nodig. Zij worden 6 maanden gevolgd nadat ze het vaccin hebben gekregen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.