Minister Grapperhaus van Justitie hoefde vandaag in het wekelijkse vragenuurtje niet op het matje te komen, voor de corona-overtredingen tijdens zijn huwelijksfeest. En dat vindt Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten "behoorlijk absurd."

Grapperhaus kwam afgelopen week in opspraak, omdat op zijn huwelijksfeest de coronaregels bepaald niet in acht werden genomen. Wat de kwestie extra pijnlijk maakt, is dat hij eerder - als verantwoordelijk minister - mensen die dat doen 'asociaal' noemde.

Verbijsterd

Kamerlid Van Kooten wilde hem daarom op het matje roepen in het wekelijkse vragenuurtje, maar de vragen die ze indiende werden niet goedgekeurd. Het argument was dat de minister al schriftelijk excuses had gemaakt.

Ze is verbijsterd over deze gang van zaken: "De minister kan niet wegkomen met 'sorry', als gewone mensen een coronaboete en een strafblad krijgen."

Lees ook

'Minister, neem uw verantwoordelijkheid'

"Behoorlijk absurd", noemt het Tweede Kamerlid deze gang van zaken. "Horecagelegenheden worden gesloten, bedrijven gaan failliet en mensen hebben grote offers gebracht. Juist een minister van Justitie zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. En als het fout is gegaan, moet hij concluderen dat hij niet meer geloofwaardig is."

Desondanks vond Tweede Kamervoorzitter Arib het onderwerp dus niet geschikt voor het vragenuurtje van vandaag.

'Vragenuurtje afschaffen'

"Blijkbaar is het een procedurele belemmering als de minister een excuusbriefje schrijft", zegt Van Kooten. "Maar als iedere bewindspersoon op donderdag zo'n briefje kan schrijven en daardoor de mondelinge vragen niet doorgaan, dan kunnen we het vragenuurtje net zo goed afschaffen."

De affaire-Grapperhaus komt nu waarschijnlijk aan de orde in het algemene coronadebat dat later deze week in de Tweede Kamer wordt gevoerd.

Niet doorgaan van mondelinge vragen aan Grapperhaus 'behoorlijk absurd'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.