"Vergeet ons bij een tweede coronagolf niet", waarschuwen huisartsen aan de vooravond van het coronadebat in de Tweede Kamer. "We hebben voldoende beschermende middelen nodig en moeten snel getest kunnen worden, zodat we onze patiënten niet besmetten."

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar ging veel aandacht uit naar ic-capaciteiten en de ziekenhuiszorg. Gevolg was dat de zogeheten eerstelijnszorg, zoals huisartsenpraktijken, thuis- en verpleeghuiszorg, enigszins op de achtergrond raakte.

Meer besmettingen door tekorten

Er ontstonden ernstige tekorten aan mondkapjes en andere beschermende materialen bij eerstelijns-zorgpersoneel, met als gevolg meer besmettingen bij henzelf en bij de kwetsbare patiënten met wie ze werken. Huisartsen zijn bezorgd dat dit weer gebeurt, nu het aantal COVID-19-infecties opnieuw toeneemt: "Vergeet ons niet bij een eventuele tweede golf. We willen deze keer wél voldoende beschermende middelen en ook voorrang bij testen, zodat wij onze patiënten niet kunnen besmetten", zegt huisarts Aard Verdaasdonk.

"Het is in ieders interesse als een huisarts, wijkverpleegkundige of een medewerker in een verpleeghuis zo snel mogelijk te weten komt of hij of zij besmet is", benadrukt hij. "Op die manier voorkomen we dat het virus ongemerkt naar onze patiënten kan overspringen."

'Praktijken zijn inmiddels coronaproof ingericht'

"De eerstelijnszorgverleners hebben er inmiddels alles aan gedaan om hun praktijken en werkwijze coronaproof te maken", vertelt de huisarts. "Denk aan schotten en gescheiden wachtkamers, beeldbellen en andere aanpassingen in de patiëntenstroom. Daar is goed over nagedacht en dat is veilig."

"Maar beschermende middelen blijven essentieel. We willen zeker weten dat er een ijzeren voorraad aan mondkapjes voor ons klaarligt als we ze nodig hebben."

Veilig naar huisarts of medisch specialist

En dat is niet alleen van belang voor de huisarts, maar ook voor de patiënt. De 78-jarige Hennie Wiltenburg heeft al meer dan 10 jaar de longziekte COPD: "Voor mij zou het coronavirus echt heel gevaarlijk kunnen uitpakken. Dus ja, ik doe extra voorzichtig, zeker in het begin van de eerste golf kwam ik nauwelijks buiten. En ik ben nu ook bezorgd omdat het virus weer de kop opsteekt."

Voor Hennie is het essentieel om te weten dat ze veilig naar huisarts of medisch specialist kan gaan. "Natuurlijk voelt het beter als ze goed beschermd zijn en zich snel kunnen laten testen bij verdenking op COVID-19. Als dat op orde is, zou een bezoek aan de huisarts minder risicovol zijn voor mezelf en voor veel anderen."

Hennie Wiltenburg-op de Woert
Bron: AVROTROS

Brandbrief naar Tweede Kamer

Aard Verdaasdonk staat niet alleen met zijn oproep. In aanloop naar het debat over het coronavirus heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), samen met vijf andere organisaties van de zogeheten extramurale zorg, een brandbrief (pdf) gestuurd naar de Tweede Kamer en naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het pleidooi van de huisartsen is simpel: "Bij een nieuwe golf besmettingen dienen alle huisartsen, wijkverpleegkundigen en verpleeghuismedewerkers zonder meer de beschikking te hebben over voldoende beschermingsmiddelen. Ook bepleiten we voorrang bij het testen. Zodat de zorgverleners in de eerste lijn zichzelf en daarmee ook de patiënten kunnen beschermen."

Duidelijke afspraken

Tijdens de eerste golf zijn er onvoldoende afspraken gemaakt over inkoop en verstrekking van beschermende middelen, vindt De Landelijke Huisartsen Vereniging. "Er waren grote tekorten en de verdeling van mondkapjes en andere beschermende middelen was niet optimaal", zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. "Veel ging naar de intensivisten, dat is ook logisch. Maar huisartsen of thuiszorg-medewerkers moeten óók weten waar ze hun beschermingsmiddelen kunnen halen en erop kunnen rekenen dat er een voorraad voor ze klaar ligt."

Verdaasdonk hoopt dat de dringende oproep van de LHV wordt gehoord: "Het is toch raar dat je in een beroep waarbij je dagelijks in aanraking komt met chronisch zieke en oudere mensen, niet genoeg mondkapjes ter beschikking hebt. Of dat je achter in de rij aan moet sluiten voor een coronatest."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.