Ondanks corona wil je toch graag naar het buitenland op vakantie. Frankrijk, Italië en Spanje lijken ineens zo ver weg en België en Duitsland zijn eigenlijk niet spannend genoeg voor je foto’s op Instagram. Wat doe je dan? Luxemburg!

Hoe populair het land dit jaar echt is als vakantiebestemming weten we pas als de officiële cijfers later dit jaar komen, maar op basis van posts op social media lijkt het in elk geval ineens een razend populaire bestemming.

Lekker goedkoop tanken

ANVR-directeur Frank Oostdam herkent dit beeld. "Mensen gaan meer naar de ons omringende landen. Het zijn landen die sterk in opkomst zijn: Duitsland, België en Luxemburg. Mensen willen controle houden over hun doen en laten. Dan pakken ze de auto en rijden ze naar een land in de buurt."

Maar wat is er eigenlijk zo leuk aan Luxemburg? De meeste mensen kennen het land alleen van het er doorheen rijden op weg naar Frankrijk of Italië. En een stop maken om lekker goedkoop te tanken natuurlijk. Maar verder? Het is het onbekendste land van de Benelux.

Geen zon, zee en strand

Niet terecht, vindt Luxemburg-kenner Nico Callens. Hij komt al 30 jaar meerdere keren per jaar in het Groothertogdom. "Luxemburg heeft op een relatief klein oppervlak van alles. Voor mensen die van rust, fietsen en wandelen houden is er genoeg te doen. Net als toeristische bezienswaardigheden als kastelen, wijngaarden en natuurlijk Luxemburg-stad."

Voor zon, zee en strand moet je natuurlijk niet naar Luxemburg gaan, hoewel het weer volgens Callens lang niet slecht is in de zomer. Het is ook niet een van de 'goedkopere' bestemmingen, want de prijzen zijn ongeveer vergelijkbaar met Nederland.

Lees ook

'Lijkt op de Ardennen'

Waarvoor kom je dan wel? "Bijvoorbeeld het beroemde kasteel van Vianden. Ook zijn er de Kazematten, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het land is ook heel geschikt voor een avontuurlijke vakantie. Veel mensen trekken er met een rugzak op uit. De natuur in het noorden lijkt op die van de Belgische Ardennen", licht Callens toe.

Ook Ashna (30) ging half juli met haar vriend een paar dagen op vakantie naar Luxemburg voor zo'n mooie natuurvakantie. "Het stond al op mijn lijstje, maar mijn vriend en ik gaan meestal hiken buiten Europa. Bijvoorbeeld naar Amerika of IJsland. Nu was de perfecte timing, want het was dichtbij huis en we konden met de auto."

'Net de Efteling'

Het land verraste Ashna enorm. "Ik wist eigenlijk niet dat er op 3 uur rijden zoveel mooie natuur was. Het is echt een andere wereld. Allerlei watervallen, beekjes en bergen. Het was er sprookjesachtig, net alsof je in de Efteling loopt."

Zij en haar vriend kozen Luxemburg juist als bestemming tijdens de coronacrisis, omdat je je hier kon terugtrekken in de natuur. "Als het te druk werd bij een waterval, liepen we gewoon een ander pad in. Ook in bijvoorbeeld winkels hielden mensen zich keurig aan de maatregelen."

Coronamaatregelen

In Luxemburg moet je 2 meter afstand houden en is een mondkapje verplicht in onder andere het openbaar vervoer en binnen. Ook op plekken waar je geen 2 meter afstand kunt houden, draag je een mondkapje.

De afgelopen weken liep het aantal coronabesmettingen in het land wel snel op. Daarom besloot onder andere Duitsland het land als risicogebied aan te merken. Duitsers die er op vakantie zijn geweest moeten bij terugkomst 2 weken in quarantaine. In Nederland is het reisadvies voor Luxemburg nog steeds geel, wat betekent dat er risico's zijn, maar dat je er op vakantie kunt.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.