Korpschef Henk van Essen van de politie wil dat mensen zich veel beter aan de coronamaatregelen houden. "Zeker jongeren gaan er nu te makkelijk mee om", zegt hij. "Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je opa en oma."

De hoogste baas van de politie maakt zich grote zorgen, omdat hij merkt dat de coronadiscipline van de bevolking deze zomer in rap tempo afneemt. Zeker met het warme weer van de afgelopen dagen. "Kijk maar om je heen. Mensen gaan er veel soepeler mee om. Het wordt als minder erg ervaren. Terwijl we echt alert moeten blijven. Het virus is niet weg. En het is een hele gevaarlijke vijand."

Lees ook

'Houd je aan de spelregels'

Drukte in de winkelstraten, veel mensen op de stranden en gezelligheid op het terras. Agenten op straat merken dat vooral jongeren de laatste weken niet meer 1,5 meter meter afstand bewaren.

Van Essen: "Jongeren denken vaak: het kan allemaal wel weer. Nee, het kan dus niet. Er kan meer dan 3 maanden geleden. Maar houd je dan alsjeblieft wel aan de spelregels. Die oproep wil ik doen."

Virus niet met boetes bestrijden

De korpschef is niet van mening dat dit coronavirus uiteindelijk met handhaving en boetes is te bestrijden. "Het gaat ons echt niet om de hoeveelheid bonnen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam: dan beginnen we met waarschuwen", legt Van Essen uit.

"We moeten het tussen de oren krijgen. Uiteindelijk moet er een vaccin komen. Tot die tijd kun je niet anders dan met regels het virus onder controle houden."

Korpschef Henk van Essen doet oproep aan jongeren: "Houd je aan de regels."
info

Een lente met tientallen demonstraties

Henk van Essen was jarenlang hoofdcommissaris in Den Haag. Hij zit sinds 6 jaar in de korpsleiding van de Nationale Politie. Dit voorjaar volgde hij Erik Akerboom op als korpschef, midden in de coronacrisis.

Onder de leiding van Van Essen is het politiekorps van 65 duizend agenten deze lente en zomer verantwoordelijk voor de handhaving van de coronamaatregelen. Bovendien moeten ze ook tientallen demonstraties in goede banen leiden. Zoals de boerenprotesten, anti-coronademonstraties en vele betogingen tegen racisme.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.