Een groep huisartsen uit Boxtel richtte een speciale coronapost in in een oude pastorie. Patiënten die mogelijk corona hebben, worden daar naartoe gestuurd. Huisarts Marjolein den Dekker is een van de initiatiefnemers.

Het coronavirus slaat hard toe in de provincie Noord-Brabant, merkt huisarts Marjolein den Dekker. Ze ontvangt steeds meer patiënten met luchtwegklachten. En ze moet vaker op huisbezoek om een eerste diagnose te maken. Den Dekker: "Als huisarts ben je de de poortwachter. Wij beslissen bijvoorbeeld of iemand naar het ziekenhuis moet, of dat diegene thuis kan blijven."

Te weinig beschermingsmiddelen

Maar hoe blijf je als huisarts beschermd? Belangrijk, want juist de huisarts komt iedere dag in aanraking met mensen die corona kunnen hebben. Een probleem dat al weken speelt is het tekort aan beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, brillen en beschermingspakken.

Huisarts Den Dekker: "We kunnen nu nog wel even vooruit, met hangen en wurgen, maar het is al weken een probleem. Wat nu als de doorbraak er echt gaat komen? Daar zijn grote zorgen over."

Lees ook

'Een schilder doneerde zijn mondkapjes'

Samen met huisartsen in haar regio, jaagt Den Dekker op de beschermingsmaterialen. Collega's bestellen spullen in Korea, maar door het beperkte vliegverkeer schiet dat nog niet echt op.

De huisarts appte zelf een oproepje naar haar patiënten: "Een schilder kwam langs en doneerde zijn mondkapjes, hij zat nu toch maar thuis. Fantastisch toch?"

Noodoplossing in de oude pastorie

Maar het tekort aan beschermingsmiddelen blijft een probleem, zeker als de toevloed aan patiënten komende weken zal toenemen.

Met 15 huisartsen in haar regio besloot Den Dekker een gezamenlijke spreekkamer in te richten in een oude pastorie. Daar worden alle potentiële coronagevallen nu onderzocht.

Huisartsen in Boxtel begonnen een coronapost in een oude pastorie
Bron: EenVandaag
Huisartsen in Boxtel begonnen een coronapost in een oude pastorie

Twijfelgevallen naar de speciale post

In die gezamenlijke spreekkamer is nu iedere dag één van ons aanwezig. Diegene heeft daar genoeg middelen zoals een mondkapje, speciale bril en een beschermingspak. De afspraak is dat alle twijfelgevallen in de regio daarnaartoe worden doorverwezen.

Zo wordt de kans besmetting op besmetting kleiner. "Maar we kunnen zo ook efficiënter omgaan met de beperkte beschermingsmiddelen. En onze eigen huisartsenpraktijken blijven, als het goed is, vrij van besmettingen."

Stilte voor de storm?

Op de huisartsenpraktijk van Den Dekker is het nu rustig. Het spreekuur is in verband met besmettingsgevaar gesloten. Klachten en vragen handelen zij en haar assistenen telefonisch af of via Facetime en WhatsApp. Maar de huisbezoeken gaan wel gewoon door.

Den Dekker: "Niet alle mogelijke coronagevallen kunnen langskomen op onze speciale spreekpost in de pastorie. Sommige patiënten zijn te zwak en dan moet je als huisarts toch op huisbezoek. Dat blijven we doen. En ook bedlegerige mensen met andere klachten moeten we blijven bezoeken."

Lees ook

'Je laat je patiënten niet links liggen'

Den Dekker vraagt zich af wat er komende weken op haar en haar collega's afkomt. De verwachting is dat er een explosie aan coronapatiënten bijkomt. Mensen zijn bezorgd en het leed zal groot zijn. Ook zijn er zorgen over de schaarste aan beschermingsmiddelen.

"Bij zo'n explosie zijn we er heel snel doorheen. Kunnen we dan nog wel goed beschermd op huisbezoek? Hebben we daar voldoende extra materialen voor? Zo niet, dan komen we voor een lastig dilemma te staan. Ga je dan toch maar onbeschermd op huisbezoek? Want je gevoel zegt, je laat je patiënten niet links liggen."

In Boxtel runnen huisartsen samen een coronapraktijk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.