Van de 1000 kermisattracties in Nederland staan er 800 te verstoffen in de opslag. Vanwege de corona-uitbraak gaan de meeste kermissen niet door. Kermisklant Nico noemt het een ramp, maar gelukkig draait de draaimolen in de gemeente Putten wél.

"Je ziet toch dat mensen bang zijn", zegt kermisorganisator Nico Sterrenberg (38). Sinds vier dagen is de kermis in Putten open, maar het duurde even voordat de stroom bezoekers op gang kwam. Eerst kwam de jeugd kijken. "Die vertelden aan hun ouders dat het veilig is hier, qua 1,5 meter afstand. Toen kwamen gezinnen met kleine kinderen."

Vierde generatie

Sterrenberg is vierde generatie kermisexploitant. "Het begon ooit met een snoepkraam." Nu hij heeft hij diverse attracties. Sterrenberg wijst op de oliebollenkraam, de ijscowagen en de muntjesschuiver. De botswagens nam hij dit keer niet mee. Die neemt te veel ruimte in, dan worden de paden te smal.

Het is een kermis 'light'. Er is onder meer een draaimolen, een Shaker, grijpertjes en touwtjes trekken. "Hierdoor kunnen we wel de 1,5 meter garanderen", zegt de ondernemer.

Luister hier naar de radioreportage
Kermisklant Nico op het kermisterrein
Bron: EenVandaag
Kermisexploitant Nico op het terrein

'Funhouse en de zweef zijn failliet'

Mensen houden zich volgens hem tot nu toe goed aan het houden van afstand. "Het is eenvoudig; als ze dat niet doen, dan draait de attractie niet." Hij geeft toe dat het voor jongeren 'die graag de lucht in worden gesmeten' wat karig is dit jaar.

Overigens was er bij sommige attracties geen sprake van een keuze om wel of niet te komen. "Het funhouse en de zweef zijn failliet", aldus Sterrenberg. De eigenaar van het funhouse was ook een vierde generatie kermisexploitant. De zorgvuldig opgebouwde buffer was afgelopen winter gebruikt om de attractie opnieuw te spuiten en nieuwe uitdagende elementen toe te voegen. "Toen kwam corona en hield het op."

Solliciteren bij de supermarkt

Nico noemt dit jaar een 'ramp' en hij heeft dan ook overwogen iets heel anders te gaan doen. Werk vinden bleek echter lastig. Hij solliciteerde onder meer bij een supermarkt, maar werd afgewezen. "Ik heb haast geen opleiding." Als kermiskind heeft zijn middelbare school niet afgemaakt, want hij ging toch de kermis op, vertelt hij.

Als lid van een oud kermisgeslacht was het niet makkelijk om de stap te zetten elders te solliciteren. "Het was vreselijk, maar ja, als je portemonnee leeg is, moet je toch wat."

'Je moet toch iets verzinnen om geld te verzinnen'

Ook zijn vader, eveneens genaamd Nico (68), vond het moeilijk zijn zoon die stap naar de supermarkt te zien nemen. "Ja, verschrikkelijk natuurlijk, maar je moet wel je brood verdienen." Nog nooit heeft hij zo'n zwaar jaar meegemaakt met de kermis. Maar hij ziet wel dat mensen van deze coronaperiode leren. Mensen gedragen zich bijvoorbeeld veel netter in winkels, vindt hij. "En mensen worden zuiniger op hun geld, want je ziet wel wat er kan gebeuren!"

Senior is de afgelopen dagen met zijn vrouw in Zeeland geweest om ijs te verkopen. Vanwege corona heeft de familie een tweede ijscowagen aangeschaft. "Je moet toch iets verzinnen om geld te verdienen." Drie dagen achtereen waren de AOW'ers om middernacht bij de woonwagen om de volgende ochtend om 10:00 uur weer te vertrekken. "Vandaag blijven we even een dagje thuis."

Vader Nico (68)
Bron: EenVandaag
Nico Sterrenberg senior (68) in zijn woonwagen

Geen korting

Beide heren zijn blij dat de gemeente Putten wel een kermis-vergunning gaf. In tien andere gevallen gebeurde dat de afgelopen weken niet, terwijl volgens landelijke richtlijnen kermissen sinds 1 juli j.l. wel degelijk open mogen zijn. Sterrenberg jr. vermoedt dat sommige burgemeesters op 'safe' spelen en dat anderen zelf niet van kermis houden. "Die hebben dit jaar de kans de kermis niet te laten doorgaan in hun stad."

De gehoopte korting op het stageld bleef overigens uit; Putten hanteerde gewoon de oude tarieven. Specifieke bedragen wil de kermisexploitant niet noemen. Hij houdt het bij 'duizenden euro's'. De collega's op de kermis in Tilburg kregen daar wel korting. "Maar dan heb je het over tienduizenden euro's stageld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.