Twee jaar lang komt hij niet op openbare zittingen die de rechtbank plande om de zaak voor te bereiden. Tot vorige week maandag. De rechtbank eiste dat de man zelf naar de rechtbank zou komen om te vertellen hoe de zaak in zijn ogen verder zou moeten gaan nu hij geen advocaat had. 

Hij liet toen weten al gerekend te hebben op een maand of drie, vier vertraging. Hij wenste een advocaat waarin hij vertrouwen had, geen “poppetje” die aan zijn zaak zou worden toegevoegd door de rechtbank.

C. verzocht de rechtbank tijdens zijn zitting daarom om uitstel van zijn zaak. “Ik zou graag willen dat een nieuwe advocaat tijd heeft om de 25 duizend pagina’s door te nemen. Ik wil graag dat hij goed voorbereid is”, aldus de verdachte.  Hij is zich terdege bewust van de grote omvang van het dossier. “Ik heb het zelf doorgelezen en ik heb er anderhalve maand over gedaan. Dat gaat een advocaat echt niet zomaar lukken.”

Ten tijden van deze zitting zocht hij nog naar een nieuwe advocaat. Dat bleek geen eenvoudige klus. Veel advocaten hadden het te druk of vonden de zaak te groot om op korte termijn mee aan de slag te gaan. Ook C.’s familie was ingeschakeld om hem aan een nieuwe advocaat te helpen. Begin vorige week heeft C. een nieuw kantoor gevonden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.