Een 17-jarige jongen uit Den Bosch is tot twee jaar cel en jeugd-TBS veroordeeld voor het doden van Savannah (14) uit Bunschoten. Het meisje werd in juni 2017 op steenworp afstand van haar ouderlijk huis dood aangetroffen in een sloot nadat ze dagenlang vermist was.

Savannah had op donderdag 1 juni afgesproken met de 17-jarige Bosschenaar die ze kende via sociale media. Hij was verliefd op haar, maar voelde zich belazerd toen bleek dat zij ook met andere jongens contact onderhield. 

Uit gesprekken die hij online voert met anderen blijkt zijn woede. Zo schrijft in een chat dat hij iemand uit de onderwereld nodig heeft. En ook naar Savannah zelf uit hij dreigende taal: 

Slachtoffer: 
Stop met het dreigen van die fotos en filmpjes

Verdachte:
K bdl je hebt me wel bedrogen
Je gaat nii zomaar doen aslof er niks is gebeurt

Slachtoffer:
Ik stop dan met die jongen

Verdachte:
k hoop t echt voor je
Nog 1x en dan ist klaar
Maar gebeurt t dan nog
Je zult zelf zien

Problemen 17-jarige ‘fors en zorgelijk'

Hoewel het Openbaar Ministerie zijn online uitingen zag als een vooropgezet plan om het meisje van het leven te beroven, denkt de rechtbank hier anders over. 

Het gaat volgens de rechters “om sociale media contacten tussen (jonge) pubers. Grof en dreigend taalgebruik binnen een dergelijke groep kan en moet (…) niet zonder meer één op één en te letterlijk geïnterpreteerd worden als het voorbereiden van een concreet en daadwerkelijk moordplan.” 

De rechtbank noemt de problemen van de 17-jarige fors en zorgelijk. “Verdachte moet leren de dreiging van afwijzing en krenking te verdragen”, stelt de rechtbank. “Een langdurige, intensieve en klinische behandeling is noodzakelijk om de kans op herhaling te verminderen.” 

BEKIJK OOK: Opvallende reeks tienermoorden, toeval of trend?

De Bosschenaar heeft slechts heel summier verklaard over wat er precies is gebeurd. Hij zegt haar wel ontmoet te hebben, maar niets met haar dood te maken te hebben.

Uit onderzoek blijkt echter dat hij in dezelfde sloot is geweest als waarin Savannah gevonden is. Hoe Savannah exact is overleden is onbekend gebleven. Bovendien had het lichaam langere tijd in het water gelegen waardoor volgens de rechters ‘een waardig afscheid nemen niet meer mogelijk was’. 

Romy Nieuwburg

In de periode dat de vermissing en dood van Savannah speelde, werd vijftien kilometer verderop het levenloze lichaam van de 14-jarige Romy gevonden. Ook zij bleek om het leven te zijn gebracht door een tiener. 

Hij werd eerder dit jaar veroordeeld tot een jaar cel en een PIJ maatregel, de maximale straf voor een 14-jarige. 

BEKIJK DE REPORTAGE: Vonnis in moordzaak Romy (14)
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.