Vrijdag staat de tiener voor de rechter die volgens Justitie betrokken is bij de dood van het meisje Savannah.  Een tiener, verdacht van moord, dat gebeurde afgelopen jaar opvallend vaak. Is er sprake van een nieuwe trend? Waarom plegen tieners een moord? En hoe moet je deze kinderen straffen? 

De dood van de 14-jarige Savannah Dekker is nog altijd met raadsels omgeven. Op de 17-jarige verdachte rust een zware verdenking. Hij zou gepland hebben de scholiere van het leven te willen beroven: moord. 

Een andere jongen die verantwoordelijk wordt gehouden voor een levensdelict, de 14-jarige Brian N., is inmiddels veroordeeld tot een jaar cel en jeugd-TBS. Hij heeft zijn klasgenootje Romy Nieuwburg (14) misbruikt en vermoord.

Minderjarige moordverdachten: een uitzondering

Door een opeenstapeling van dit soort zaken zou het idee kunnen ontstaan dat dit steeds vaker gebeurt. Een onterechte aanname, stelt criminoloog Marieke Liem van de Universiteit Leiden. Zij onderzocht het fenomeen en zegt dat het aantal fluctueert tussen nul en een uitzonderlijk aantal van 7 zaken in het jaar 2007.  

In april 2017 werd de 16-jarige Nick Bood doodgestoken, verdacht van deze daad wordt de 15-jarige Yasin. Dit najaar steekt in het Friese Katlijk een veertienjarige zoon het zijn ouders dood. Aan het einde van het jaar worden in twee afzonderlijke zaken nog eens drie minderjarigen gearresteerd voor een levensdelict.

Raadsels rond dood Savannah 

De 17-jarige jongen die nu vastzit voor betrokkenheid bij de dood van Savannah, werd in eerste instantie doodslag tenlaste gelegd. Maar internetbewijs dat tegen hem is verzameld, zorgde voor een verzwaring van de aanklacht naar moord. 

De veertienjarige Savannah verdween op donderdag 1 juni. Ze zou huiswerk gaan maken bij een vriendin, maar komt niet thuis voor het avondeten. Ze wordt drie dagen later dood aangetroffen in een sloot nabij haar ouderlijk huis. Diezelfde nacht wordt de jongen thuis in Den Bosch gearresteerd. Hij blijkt al even in beeld van de politie en ook te zijn afgeluisterd. Ook worden spullen van Savannah bij hem thuis gevonden. 

Verdachte: Savannah ging opeens weg

Tot op de dag van vandaag is onbekend hoe Savannah is omgekomen. Het forensisch onderzoek zou nu moeten zijn afgerond. De verdachte heeft zijn betrokkenheid bij de dood van Savannah ontkend, zegt zijn advocaat Fleur Zijderveld aan EenVandaag. “Het is bekend dat zij elkaar die dag hebben gezien en samen zijn geweest in het park maar hij geeft aan dat hij weg is gegaan nadat eerst Savannah opeens weg ging.”

De verdachte is de afgelopen periode opnieuw geobserveerd op een forensische afdeling. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nog onbekend. De jongen is sinds 19 juni onder toezicht geplaatst (OTS) van stichting jeugdbescherming Brabant. Deze OTS is voor een jaar van kracht. Ook heeft de jeugdrechter op 19 juni voor dezelfde periode een machtiging uithuisplaatsing gegegeven. “De gezinsvoogd is nauw betrokken bij de strafzaak”, aldus Zijderveld. Omdat hij minderjarig is wordt de proforma zitting in zijn zaak vrijdag achter gesloten deuren behandeld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.