De veertienjarige jongen die zijn leeftijdsgenootje Romy om het leven bracht is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en een jaar jeugd-TBS. De rechtbank acht hem schuldig aan gekwalificeerde doodslag en verkrachting van het tienermeisje.

Niet lang na zijn arrestatie legt de boerenzoon een bekentenis af. De rechtbank in Utrecht doet vandaag uitspraak in zijn zaak die, in tegenstelling tot eerdere zittingen, wel openbaar is.

Aan de limonade

Boerenzoon Brian en Romy kennen elkaar, ze zitten bij elkaar in de klas op de J.H Donnerschool in jeugdzorgdorp de Glind. Volgens klasgenootjes is Brian al een tijdje verliefd op Romy maar blijft die liefde onbeantwoord. Kort voor de moord app’t Romy dat ze bang is voor Brian en dat hij met haar mee wil fietsen.

Het is vrijdagmiddag 2 juni wanneer Brian zijn klasgenootje Romy opwacht in het buitengebied Achterveld, in de fietsrichting van de woonplaats van het meisje, Amersfoort. Hij verkracht haar en brengt haar om het leven. Het lichaam van het meisje gooit hij in het water om sporen te verdoezelen. 

Niet lang daarna wordt Romy levenloos aangetroffen door een jongen van twaalf jaar die zijn honden uitlaat. Onderzoek wijst al snel in de richting van Brian, die nog geen half uur na zijn daad bij een boer aan de limonade zit. 

Tienermoorden uniek 

De zaak leidt tot veel beroering. Te meer in hetzelfde warme pinksterweekend ook de veertienjarige Savannah uit Bunschoten-Spakenburg verdwijnt. Het meisje wordt op zondag gevonden op steenworpafstand van haar ouderlijk huis. Hoe zij is overleden, is nog altijd met raadselen omhult. Volgens RTL Nieuws kan het NFI hierover nog altijd geen uitsluitsel geven. 

Ook in de zaak van de jonge Savannah wordt een tiener gearresteerd. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Den Bosch. Hij en Savannah zouden elkaar kennen via internet. Toevalligerwijs moet ook hij vandaag voor de rechtbank in Utrecht verschijnen in een zogeheten pro forma zitting.

Dat in beide zaken sprake is van een tiener die een leeftijdsgenoot ombrengt is uniek. Het gebeurt zo’n 8 tot 10 keer per jaar dat een moordverdachte een minderjarige is. Nog minder gebeurt het dat het slachtoffer ook een minderjarige is. Dit jaar zijn inmiddels verschillende gevallen bekend waaronder de zaak in Katlijk en de moord op Nick Bood. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.