Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar cel en jeugd-tbs tegen Angelo S., de jongen die ervan verdacht wordt de 14-jarige Savannah te hebben gedood. De nu 17-jarige verdachte was tijdens de dood van het meisje uit Bunschoten 16 jaar oud en wordt daarom berecht via jeugdstrafrecht.

Dit is de maximale straf die kan worden opgelegd in het jeugdstrafrecht. Jeugdrechtadvocaat Marije Jeltes snapt dat veel mensen twee jaar jeugddetentie een te lage straf vindt, maar vindt dat jongeren die deze ernstige delicten plegen zo snel mogelijk behandeld moeten worden. “Het is voor de maatschappij niet goed om deze jonge mensen heel lang op te sluiten, want ze krijgen dan al die tijd niet de behandeling die ze nodig hebben en maken bovendien vooral foute vrienden daar.” 

Madeleine van Toorenburg, kamerlid voor het CDA, vindt dat ook jonge verdachten best wat strenger gestraft mogen worden. “Wij vinden dat de straffen voor minderjarigen langer zouden moeten zijn. Niet omdat we kinderen nu per definitie langer achter een deur willen hebben, maar soms heb je nu eenmaal meer tijd nodig om iemand bij te sturen, ook in een straf. Want bij het jeugdrecht is iedere straf ook een onderdeel behandeling. Dat is belangrijk. We voeden ze op, we behandelen ze, we corrigeren ze, maar dat mag soms stevig en langer.” 

Savannah was in juni vorig jaar drie dagen vermist, daarna werd haar lichaam gevonden in een sloot op een industrieterrein. Een dag later werd de verdachte aangehouden in Den Bosch. Hij ontkent dat hij het meisje iets heeft aangedaan, maar het OM vindt dat er voldoende bewijs is om hem te veroordelen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.