De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan moet de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken. Volgens de bestuursrechter leidt Zwarte Piet inderdaad tot een negatieve stereotypering van de zwarte mens. 

De burgemeester heeft bij het verstrekken van de vergunning niet alle belangen afgewogen, zo oordeelde de rechter vandaag.

In november diende al een kort geding om ervoor te zorgen dat de gemeente Amsterdam de vergunning voor de intocht van de goedheiligman en zijn pieten zou intrekken. De voorzieningenrechter wees dit verzoek destijds af, waarop een bodemprocedure volgde. De bezwaarmakers vinden de pieten racistisch en noemen de karikatuur ,,respectloos naar mensen van Afrikaanse afkomst''.

Bezoek Sint-criticus Shepherd

Juist deze week bezoekt de VN-werkgroep voor ‘Mensen van Afrikaanse afkomst' ons land. Eén van de onderzoekers is Verene Shepherd uit Jamaica. Ze kwam vorig jaar in het nieuws toen ze in EenVandaag het SinterKlaasfeest afserveerde als een racistisch Nederlands fenomeem. Hierna laaide de discussie over Zwarte Piet in alle hevigheid op. Nu onderzoekt ze hoe ‘t gesteld is met de discriminatie in ons land.

Bekijk hieronder de uitzending van gisteren terug over het bezoek van de werkgroep.

'Zwarte Piet terugkeer naar slavernij en moet stoppen'

Zwarte Piet: waarom raakt de discussie heel Nederland?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.