De bestuursrechter in Amsterdam buigt zich vanaf vandaag over de vraag of burgemeester Eberhard van der Laan vorig jaar terecht toestemming gaf voor de Sinterklaas intocht met Zwarte Pieten in Amsterdam. 

Vorig jaar laaide er een nationale discussie op toen bekend werd dat de Verenigde Naties onderzoek deden naar het Sinterklaasfeest, omdat er klachten waren binnengekomen dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is. VN-onderzoekster Verene Shepherd noemde het Sinterklaasfeest een 'terugkeer naar de slavernij.' Dit zorgde voor veel commotie onder Nederlanders die het feest willen behouden.

Tegenstanders van Zwarte Piet probeerden via een bezwaarprocedure bij de gemeente de intocht in Amsterdam zonder Pieten te laten verlopen. Dit werd afgewezen en ook een kort geding bij de voorzieningsrechter had geen effect. Tegenstanders proberen nu alsnog aan te tonen dat Zwarte Piet discriminerend is door middel van een bodemprocedure. De rechtbank doet op donderdag 3 juli uitspraak. 

De bezwaarmakers werden vandaag tijdens de zitting volop gesteund. Vanaf de publieke tribune werd veel voor hen geapplaudisseerd, terwijl de afvaardiging van de gemeente en de rechters het moesten doen met boe-geroep. De rechter verzocht de zaal meerdere malen om zich gedeisd te houden. 

Na alle onrust rondom de kwestie besloot de organisatie van de intocht in Amsterdam vorig jaar om de Zwarte Pieten een aangepast uiterlijk te geven. De Pieten droegen geen goudkleurige oorringen en er mochten verschillende kleuren lippenstift en pruiken gedragen worden. De gemeente noemde dat 'een nadrukkelijke start voor verdere dialoog.' Tijdens de zitting van vandaag werd bekend dat burgemeester Van der Laan ook gesprekken heeft gevoerd met een aantal bezwaarmakers over de invulling van de komende intocht. 

EenVandaag maakte eerder een reportage over de mogelijke komst van de Kleurpieten, en hoe kinderen daar zelf tegenaan kijken. Overigens bleek uit onderzoek van het EenVandaag Jongerenpanel dat 89% van de jongeren vindt dat het uiterlijk van de Zwarte Piet niet aangepast moet worden. Ook onderzoek onder het reguliere Opiniepanel wees uit dat een grote meerderheid (landelijk 87%) het niet eens is met het onderzoek van de VN naar de rol van Zwarte Piet.

Bekijk hieronder twee uitzendingen die EenVandaag maakte over de Zwarte Pietendiscussie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.