Het leek vandaag wel hartje winter als je het nieuws volgde. Naast een inperking op het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling deed een rechter uitspraak over de Amsterdamse intocht van sinterklaas en of daar wel of geen Zwarte Pieten bij mogen zijn.

De rechtbank stelt dat de burgemeester de vergunning die is afgegeven voor de intocht in 2013 opnieuw moet worden overwogen. En belangrijker, de rechtbank oordeelt dat de figuur van Zwarte Piet ('dikke rode lippen, dom, knecht') een negatieve stereotypering vormt van de zwarte mens. Op Twitter behalve verbazing ook veel verzet. Er worden vergelijkingen met andere feesten gemaakt. Zo doet Pritt van weblog Geenstijl een oproep:

Mexicaans meisje vervloekt NL

De Mexicanen kunnen het nog steeds maar moeilijk verkroppen dat ze door het Nederlands Elftal zijn verslagen tijdens het WK. Maar waar ze nogal vielen over een wat onhandige KLM-tweet, zijn ze nu massaal een video aan het delen van een Mexicaans meisje dat ons Nederlanders de huid verrot scheldt.

Het 15-jarige meisje zingt een liedje over de achtste finale en is de internethype van Mexico op dit moment. Overal op de Mexicaanse Twitter en Facebook wordt dit filmpje gedeeld. En hoewel ze er schattig uitziet, is de tekst wat minder lief.

Die 'klote Nederlandse apen' hebben het WK gestolen, zingt ze. Robben noemt ze een 'klootzak' en 'klote duikelaar', de 'klotescheids' een 'omgekochte flikker' die 'onvruchtbaar bleek te zijn'. 'Laten ze hun eigen moeder gaan neuken, die klote flikkerbende' besluit ze. Tja, daar valt 'Adios Amigo's' toch bij in het niet.

http://nos.nl/video/669861-die-klote-nederlanders-hebben-het-wk-gestolen.html

Obama belt met voetballers 

Even leek het erop dat Amerika een voetballand zou worden, maar helaas zijn ze dit WK gestrand tegen de Belgen. Toch nam Obama even de moeite om de selectie telefonisch te bedanken voor hun inzet.

Wallstreet Journal zegt: Amerikanen moeten nu voor NL zijn

En nu Amerika eruit ligt, vindt de Wallstreet Journal dat Amerikaanse voetbalfans vanaf nu massaal achter Nederland moeten staan. Althans, Almar Latour, een Nederlandse eindredacteur bij de krant doet een oproep hiertoe in een column.

Hij schrijft dat Amerika en Nederland veel gemeen hebben, om te beginnen bij de kleuren van de vlag. Amerikanen kunnen dus gewoon hun rood-wit-blauwe versieringen aan blijven trekken om Nederland aan te moedigen. Ook de gezamenlijke strijd tegen België (en het gezamenlijke verlies tegen België) noemt hij een belangrijke overeenkomst. Tot slot stelt hij dat het woord Yankee afkomstig is uit het Nederlands, van Jan-Kees.... Ik weet niet of het de Amerikanen zal overtuigen maar het is goed geprobeerd.

Japanse politicus draait door

In Nederland geven politici ook weleens een persconferentie en áls daar al een sorry in voorkomt dan blijft dat meestal wollig en politiek. Hoe anders gaat dat bij deze Japanse politicus. In een ruim 3 uur durende persconferentie biedt Ryutaro Nonomura huilend, krijsend en snotterend zijn excuses aan vanwege fraude.

De provinciale politicus wordt ervan verdacht dat hij zo'n 30.000 euro zou hebben uitgegeven aan leuke tripjes. Zo zou hij in één jaar 106 keer naar dezelfde warmwaterbron zijn afgereisd, zonder dat hij kan aantonen dat er ook gewerkt is. Tijdens de drie uur durende persconferentie stamelde Nonomura: "Ik ben eindelijk raadslid geworden, met als enige doel de maatschappij, dit Japan, te veranderen. Ik geef mijn leven hiervoor, jullie begrijpen het niet." De video van de huilende politicus ging al snel viral in Japan. Veel mensen denken dat hij gek is geworden en vinden dat hij zijn werk moet neerleggen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.