“In ingewikkelde gevallen van de ziekte van Parkinson blijkt tenminste 10 procent van de diagnoses fout te zijn. (…) Daar zit Jansen Steur ver onder.” Dat zegt Rien Vermeulen, neuroloog van het AMC vanavond in EenVandaag en op RTV-Oost over Ernst Jansen Steur, de voormalig neuroloog die begin november voor het medisch tuchtcollege en de rechtbank staat. 

Jansen Steur zou testuitslagen hebben vervalst om patiënten een bepaald medicijn te kunnen voorschrijven.  Hierover zegt Vermeulen dat dat vaker voorkomt onder neurologen. “Voor de verzekeraar moesten patiënten een bepaalde score hebben, anders kregen ze het medicijn niet vergoed. Dus paste hij de score aan. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Dan vul ik gewoon een andere score in. (...) Dat is bedrog, ja dat weet ik. Maar soms is dat nodig.”

Neuroloog Vermeulen noemt het “absurd” dat Jansen Steur gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Volgens Vermeulen was Jansen Steur “steengoed” en had hij “een uitstekende naam, ook in Twente.” Niet alleen nuanceert hij het aantal misdiagnoses van de Twentse ex-neuroloog, ook stelt hij het beeld bij van de slechte dossiervorming van Jansen Steur. “ Vermeulen: “Dat geldt voor de dossiers van alle neurologen van zijn generatie. Zijn dossiervorming was niet slechter dan gemiddeld.”

Letselschade-specialist Yme Drost die de slachtoffers van Jansen Steur bijstaat, heeft inmiddels melding gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van de uitspraken van neuroloog Vermeulen. Hij wil weten of deze neuroloog vervolgd kan worden. 

Rechtsboven op de pagina vindt u een Britse studie naar 'foutdiagnoses bij Parkinson' waaruit blijk dat tenminste 10% van alle Parkinson diagnoses na overlijden van de patient niet blijkt te kloppen.

Download

Neuroloog Vermeulen over Jansen Steur