De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, die vorig jaar werd veroordeeld tot drie jaar cel, is zelf patiënt. Hij zou hersenletsel hebben - opgelopen door een eerder auto-ongeluk - en daarmee verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Dat zeggen zijn ex-vrouw Annelice Goemans en verpleeghuisarts Metta de Noo in EenVandaag.

Ernst Jansen werd in 2014 veroordeeld voor het stellen van verkeerde diagnoses zoals parkinson en alzheimer, voor het voorschrijven van zware medicijnen en het miskennen van zijn zorgplicht. Voor het eerst treedt zijn ex-vrouw Annelice Goemans nu naar buiten. “Ik neem het voor hem op, omdat ik vind dat hij patiënt is. En een patiënt moet je niet in het cachot zetten, dat heeft geen zin.”

Ongeluk

Goemans is ervan overtuigd dat haar ex-man ziek is. Een auto-ongeluk in 1990, waarbij Jansen o.a. zijn bekken brak zou de boosdoener zijn. Jansen ging steeds vreemder gedrag vertonen en veranderde van betrokken echtgenoot en vader in iemand die steeds meer op afstand was. ‘Een sluimerend proces,’ aldus Annelice Goemans, waardoor ze destijds niet de link met hersenletsel heeft gelegd. Tot de familie vorig jaar in contact kwam met verpleeghuisarts Metta de Noo.

Zieke man

Metta de Noo nam het eerder op voor verpleegkundige Lucia de Berk, die onterecht vastzat voor moord en daarna is vrijgesproken. De Noo werkte jarenlang met patiënten met hersenletsel. Wanneer ze zich in de zaak Jansen verdiept en hem ook ontmoet, herkent ze allerlei symptomen van hersenletsel bij Ernst Jansen. Zoals onaangepast gedrag, ‘je reinste lulkoek praten’ en gevoeligheid voor verslavingen. Als ze vervolgens het neuropsychologisch onderzoek leest over Jansen is ze helemaal overtuigd dat hij lijdt aan hersenletsel. 

De Noo: “Zijn iq-scores bijvoorbeeld, die zijn laag. (...) En hij moet bij een test een klok tekenen, zeg tien over vier. Dat kan hij niet. Dan kun je zeggen: ‘hij doet het expres’, maar daar zijn validatietesten voor (…) En bij ons thuis hangt een vliegengordijn. Hij begrijpt niet hoe dat gordijn aan de kant moet, dan staat 'ie te hannesen en moeten we hem helpen. Hij is veel meer gehandicapt dan we door hebben.” 

Annelice Goemans vindt het moeilijk te verkroppen dat ze niet eerder zag dat haar ex-man ziek was. “Ik neem mijzelf wel kwalijk dat ik niet heb ingezien dat ik hier met een zieke man te maken had.” De Noo zegt dat ze vaak in de omgeving van mensen met hersenletsel ziet dat de puzzelstukjes pas na jaren op hun plaats vallen. 

Hoger beroep

Metta de Noo heeft een boek over de zaak Jansen geschreven, 'Frontaal' dat volgende week uitkomt. De Noo: "Er is zeker schuld als je het zo wilt noemen, maar er is geen opzet. Er is wel een dokter die ziek is en die ook behandeld moet worden. Die geen boef is." 

Het hoger beroep tegen de voormalig neuroloog begint op 18 mei aanstaande. 

Radio

In Radio EenVandaag doet verpleeghuisarts Metta de Noo haar verhaal. 

Metta de Noo: Jansen Steur is geen boef

Ex-vrouw Jansen Steur: Hij is ook patiënt

Drost: nog niet onder de indruk