Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur is in hoger beroep vrijgesproken van het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Wel kreeg hij zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor overige delicten. In 2014 werd Jansen Steur veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. 

De verdediging zette in op verminderde toerekeningsvatbaarheid. Jansen Steur zou hersenletsel hebben opgelopen na een ernstig auto-ongeluk in 1990. De neuroloog erkende tijdens de rechtszaak dat hij fouten heeft gemaakt, maar gaf aan dit niet opzettelijk te hebben gedaan. 

De rechter acht niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn patiënten. De zes maanden voorwaardelijk zijn voor onder meer verduistering en valsheid in geschrifte. Daarvoor geldt een proeftijd van twee jaar.

Kijk hier voor een overzicht van de zaak Jansen Steur door de jaren heen.

Eerder maakte EenVandaag dit item over het 'Het brein in de rechtszaak' over de zaak Jansen Steur:

In Radio EenVandaag spreken we letselschade-expert Yme Drost en een ex-patiënt van Jansen Steur: Freddie de Haan. Ook reageert Wolter Lemstra op de uitspraak. Hij is oud-voorzitter van de commissies Lemstra-I en -II die in 2009 en 2010 onderzoek deed naar de neuroloog. 

En Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel onthult hoe artsen zelf denken over deze zaak. Volstaat het medisch tuchtrecht of moet een arts voor zijn of haar medisch functioneren door een strafrechter berecht worden? En hoe beïnvloedt deze zaak hun functioneren als arts? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.