Ex-neuroloog Jansen Steur is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Almelo oordeelde vandaag dat Jansen Steur opzettelijk zijn patiënten ernstig lichamelijk letsel heeft toegebracht door verkeerd gestelde diagnoses, vaak hele ernstige zoals alzheimer. Daarbij schreef hij zware medicijnen voor.  

De rechter houdt Jansen Steur ook verantwoordelijk voor de zelfmoord van een oud-patiënt. Het OM had zes jaar cel geëist.

Jansen Steur had volgens de rechter moeten weten dat door zijn schuld de gezondheid van mensen die voor behandeling bij hem kwamen, flinke schade zou oplopen. Hij had nauwelijks een onderbouwing voor de door hem gestelde, zware diagnoses zoals alzheimer. Signalen dat het een foutieve diagnose was, negeerde de ex-neuroloog stelselmatig.

Veel patiënten hadden geen psychische klachten voor ze bij de ex-neuroloog kwamen. Sinds de verkeerde behandelingen hebben ze bijvoorbeeld geen baan meer, of angststoornissen, verbroken relaties, moeite met contacten of zijn ze noodgedwongen verhuisd.

Hoger beroep

De advocaat van Jansen Steur noemde het in een reactie zeer waarschijnlijk dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Maar hoogleraar Gezondheidsrecht Johan Legemaate zegt in een gesprek met EenVandaag niet te verwachten dat de rechter dan tot een ander oordeel zal komen, gezien de feiten in de zaak en het uitgevoerde onderzoek. 

Het is voor het eerst dat een arts een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgt voor fouten in zijn medisch handelen. In eerdere strafzaken tegen artsen werden onvoorwaardelijke straffen of boetes uitgedeeld. 'Dat maakt deze zaak uniek', zegt Legemaate. Luister het interview hierboven terug. 

EenVandaag-redacteur Barbara van Gool volgde de zitting vandaag. Bekijk haar Twitterverslag rechtsboven op deze pagina. 

Ex-neuroloog Jansen Steur voor het medisch tuchtcollege

Twentse neuroloog voor rechter

Oud-inspecteurs voor medisch tuchtcollege

'Aantal foute diagnoses Jansen Steur onder gemiddelde'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.