Het wordt nu al de grootste medische zaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd: ex-neuroloog Jansen Steur staat vandaag voor het medisch tuchtcollege in Zwolle. Maandag begint de strafzaak. Jansen Steur wordt verdacht van onder meer het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen.

Ook wordt Jansen verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. De zaak is uitzonderlijk groot, meer dan 200 voormalig patiënten hebben zich gemeld als slachtoffer, bijna de helft van hen is inmiddels schadeloos gesteld.

In 1978 begon de neuroloogg bij het Medisch Centrum Twente in Enschede. Daar werkte hij tot en met eind 2003, toen hij na een reeks incidenten op non-actief werd gezet en een jaar later moest vertrekken. Jansen mocht in Nederland niet meer werken, maar vertrok naar Duitsland om daar weer als neuroloog aan de slag te gaan.

Het is de angst van veel patiënten: een arts die verkeerde diagnoses stelt, met alle verregaande gevolgen van dien. Jansen wordt ervan verdacht dit vele jaren te hebben gedaan. Ook lijkt het erop dat zijn zaak in de doofpot werd gestopt door onder meer zijn voormalig werkgever en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). 

EenVandaag volgt een voormalig patiënt van de omstreden neuroloog die een van de klagers is bij het medisch tuchtcollege en vandaag zijn zegje mag doen. Na tien jaar zal hij vandaag zijn vroegere arts weer in de ogen kijken.  

Wat gebeurde er precies wanneer in de zaak rond Jansen Steur? Bekijk een overzicht van de gebeurtenissen

update
01-11-2013 12:33

Jansen Steur: 'Geen spijt, mij valt niets te verwijten'

'Het is spijtig dat het zo gelopen is. Als het tuchtcollege vindt dat ik verwijtbaar heb gehandeld, dan spijt me dat.' Dat zei Jansen Steur zei vandaag tijdens de zitting. Op de vraag van de tuchtrechter of hem dan, naar zijn mening, wat te verwijten valt, antwoordde Jansen: 'Nee. Ik was er altijd als het nodig was voor jullie', zei hij. 'Voor zover er mij iets te verwijten valt, zijn excuses op zijn plaats.' 

Ernst Jansen heeft zijn patiënt 'in alle goedheid willen helpen' meldde hij verder. 'Achteraf kun je zeggen dat ik die grijze cellen van mij te weinig gelegenheid heb gegeven voor een andere lezing van de diagnose', stelde hij. Maar 'ik heb er achteraf geen spijt van'.