Het aantal coronabesmettingen is toegenomen. Maar de cijfers over corona die we echt in de gaten moeten houden om te weten hoe het gaat, zijn het aantal ziekenhuisopnames en het aantal ic-opnames. Dat zegt arts-microbioloog Marc Bonten van UMC Utrecht.

Het RIVM noemt het toegenomen aantal coronabesmettingen van de afgelopen weken 'verontrustend'. Het aantal besmettingen steeg met 987. Vorige week waren het er 534. "Dit gaat zo niet goed", zegt Bonten over de nieuwe cijfers.

Maatregelen bij meer ziekenhuisopnames

De besmettingen doen zich vooral voor onder de groep 20 tot 40 jaar. "Maar die besmettingen bereiken uiteindelijk ook de kwetsbare ouderen", zegt Bonten. "Het aantal mensen dat zich laat testen is ook toegenomen, maar het aantal nieuwe besmettingen neemt veel harder toe. We hoorden vorige week al resultaten van een enquête dat mensen zich niet laten testen of niet thuisblijven totdat ze een testuitslag hebben. Hierdoor kan het virus zich ook snel verspreiden."

Maar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zijn volgens de microbioloog dus het belangrijkst om bij te houden. "Dat is onafhankelijk van het aantal testen. Als dat toeneemt is echt nood aan de man", zegt Bonten. Als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona stijgt, is de kans volgens Bonten reëeel dat maatregelen die versoepeld waren, weer terug worden gedraaid.

Oproep aan de jeugd

Volgens de microbioloog is het van belang om nogmaals duidelijk te maken wat de maatregelen zijn. "De belangrijkste regel blijft nog steeds: houd afstand en daarnaast moeten mensen zich heel snel laten testen. Daar begint het namelijk mee. We moeten goed weten wie het virus heeft."

Bonten vindt dat er nu actie ondernomen moet worden, want anders gaat deze lijn volgens hem niet direct omlaag. "Als dat niet lukt, ontkom je er niet aan." Hij wil een appèl doen op jongeren om zich aan de regels te houden. "Veel jongeren spreken weer met elkaar af en kunnen hierdoor besmet raken. Het moeilijke aspect van de ziekte is dat jongeren veel minder ziek raken en misschien wel niet door hebben dat zij besmet zijn. Maar vroeg of laat komt de verspreiding bij ouderen terecht."

Lees ook

Brandhaarden in Europa

Niet alleen in Nederland neemt het aantal besmettingen toe, ook in de rest van Europa zijn er verschillende oplevingen van het virus. Onder andere in Portugal, Spanje en Frankrijk zijn er verschillende uitbraken geconstateerd. De stijging in Nederland en diezelfde ontwikkeling in het buitenland moeten volgens het RIVM zeer serieus genomen worden.

Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, kijkt met bezorgdheid naar de plekken waar Nederlanders nu vakantie vieren, want ook daar stijgt de besmettingsgraad. "Mensen moeten nu de verantwoordelijkheid nemen om de verdere verspreiding te stoppen. We houden heel nauwgezet deze landen in de gaten en wat de ontwikkelingen daar zijn. We brengen iedere week een advies uit over de landen waar je op vakantie kunt. Maar ook op vakantie moet je je aan de regels houden. Ik hoop dat dit een wake-up call is voor mensen," benadrukt Timen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.