Het aantal coronabesmettingen blijft oplopen: Nederland is inmiddels Frankrijk en België voorbij. Maar de stijging van ic-opnames gaat minder snel dan verwacht en dat is toch hoopgevend, zegt deze ic-arts.

Triagetenten voor de deur en operaties die werden uitgesteld; de beelden van de eerste coronagolf staan nog op ons netvlies gebrand. "Als het virus weer oplaait, moeten we afschaling van reguliere zorg koste wat kost voorkomen", was in maart nog het sentiment. Toch doemen nu de eerste signalen van dit rampscenario langzaam weer op.

Urgentiegevoel mag niet verdwijnen

Maar voorlopig is de situatie op de ic's echter nog niet problematisch, zegt Arthur van Zanten, medisch hoofd van de intensive care-afdelingen en internist-intensivist. "De stijging van het aantal ic-patiënten gaat minder snel dan we twee weken geleden hadden gedacht. Het is hoopgevend dat we het op de ic nog aankunnen."

Van Zanten is wel bang dat door dit hoopgevende bericht juist het urgentiegevoel verdwijnt. "We weten niet hoe de huidige nieuwe maatregelen uiteindelijk gaan uitpakken. Dat het voor nu goed lijkt te gaan op de ic, betekent niet dat het aantal besmettingen niet stijgt."

Lees ook

Andere landen ingehaald

Terwijl we in september nog toekeken hoe Frankrijk en België steeds verder boven ons uitstegen, heeft Nederland inmiddels de omringende landen ingehaald als het gaat om het relatieve aantal besmettingen.

"De infectieaantallen zijn gewoon zeer hoog", zegt Van Zanten. "Pas als we die weten terug te dringen, kunnen we iets rustiger worden." Op de intensive care stijgt het aantal coronapatienten minder hard dan verwacht, maar op de verpleegafdelingen blijft het aantal toenemen, zegt de intensivist. "We verwachten deze week al door de 1000 coronapatiënten heen te gaan."

Aantal besmettingen per miljoen inwoners in Europese landen
Bron: EenVandaag
Aantal besmettingen per miljoen inwoners in Europese landen

Elke keer iets meer opnames

Het baart medewerkers van Ziekenhuis de Gelderse Vallei, waar van Zanten werkzaam is, zorgen dat het aantal besmettingen toch elke keer weer iets hoger is. "Onze medewerkers hebben namelijk een hele zware tijd gehad en zien als een berg op tegen de fase waarin we nu terecht komen."

Terwijl de cijfers op de ic voorlopig nog hoopgevend lijken, wordt op verpleegafdelingen de volgende fase wel al ingezet. Speciale afdelingen worden opgestart en er wordt extra personeel ingezet. En, volgens Van Zanten komt dan tóch ook het afschalen van reguliere zorg als optie in beeld.

'Er gaan nog steeds mensen dood'

Het virus is volgens Van Zanten niet veranderd ten opzichte van de eerste golf. "We kunnen het nu sneller herkennen, we hebben meer behandelingsmogelijkheden, maar er worden nog steeds mensen heel ernstig ziek van en er gaan nog steeds mensen aan dood."

Van Zanten waarschuwt dan ook dat het virus niet zo onschuldig is als het voor sommigen misschien lijkt. "Onderschat het niet."

Bekijk hier de tv-reportage

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.