Op zoek naar 'meer' in 'minder' besluit bedrijfseconoom Rolf Winters met zijn familie naar Noord-Amerika te vertrekken om daar middenin de natuur van Hiawatha Forest te gaan leven bij de Indianen van de Anishinaabe. Dat inspireert hem tot het maken van een succesvolle documentaire

Na drie jaar ontmoeten ze daar de spirituele leider Nowaten, 'hij die luistert'.  En op hun beurt luistert de familie naar hem. Geïnspireerd door zijn wijsheid gaan ze op zoek naar andere ‘earthkeepers’: stamoudsten en sjamanen die nog in verbinding staan met de aarde en ze besluiten een documentaire over deze ontmoetingen te maken.

In eerste instantie is er niet veel belangstelling voor hun film 'Down to Earth', maar toch krijgen ze drie filmhuizen zover om die te programmeren. Binnen twee uur zijn de kaarten uitverkocht en sindsdien is het hek van de dam, en wordt de film niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen vertoond. Met meer dan 135.000 bezoekers is het een van de best bezochte documentaires ooit in Nederland. Ook valt Down to Earth internationaal in de prijzen. 

Lichtjes gaan aan

Na het zien van de film zeggen sommige mensen zelfs hun baan op en ook universiteiten en gemeentes laten zich inspireren door de documentaire. "Het is geweldig om te zien dat de passiviteit eruit gaat", vertelt Winters in EenVandaag. "Als makers van Down to Earth is dat eigenlijk het grootste cadeau, dat je overal lichtjes ziet aangaan van mensen die afstand nemen van het idee dat we machteloos zijn, maar dat we zelf aan het stuur zitten van de verandering".

Met Winters beklimmen we de piramide van Austerlitz, waar ook zijn bedrijf A Better Future is gevestigd. "Als we echt iets willen veranderen in de wereld dan moeten we leren om het grote geheel te zien, pas dan komen we samen tot grote hoogte."