Theresa May heeft aangekondigd dat ze Downing Street zal verlaten. Het machtsspel in de Conservatieve Partij was al even begonnen, maar barst nu in alle hevigheid los. De partij mag zelf een nieuwe premier aanwijzen. Wie zijn de kanshebbers?
1. Michael Gove
Volgens de Britse gokkantoren is Michael Gove op dit moment de grootste kanshebber. Hij was een van de kartrekkers voor de brexit-campagne in 2016. Sindsdien zette Theresa May hem vaak in om haar akkoord met Brussel te verkopen. De laatste tijd houdt Gove vaak belangrijke brexit-speeches names het kabinet in het Britse Lagerhuis. Hij staat bekend om zijn flamboyante manier van speechen.
Op dit moment is Gove minister van milieuzaken in het kabinet van May. Onlangs werd er in de Britse pers gespeculeerd over een plot om Theresa May af te zetten. Gove zou dan naar voren geschoven kunnen worden om op de winkel te passen tot de nieuwe leiderschapsverkiezing.
In 2016 werd Gove verguisd toen hij zijn goede vriend Boris Johnson een mes in de rug stak door zich ook te melden voor de leiderschapsverkiezing destijds. Johnson besloot zich na de aankondiging van Gove terug te trekken. Gove is nu favoriet, omdat hij door zowel het gematigde als het extreme pro-brexit kamp in de Conservatieve partij als een acceptabele kandidaat wordt gezien.
2. Boris Johnson
Niemand hintte de afgelopen weken duidelijker op zijn wens om Theresa May op te volgen dan Boris Johnson. Hij wilde de deal van May alleen steunen als het Verenigd Koninkrijk daarna een heel andere aanpak zal hanteren ten opzichte van Brussel. Wat hij niet zegt, maar wél bedoelt: 'Wie is er meer geknipt voor om dat te doen dan ik?'
Johnson werd bekend als burgemeester van Londen. Tijdens het brexit-referendum was hij één van de belangrijkste voormannen in de campagne om de unie te verlaten. Theresa May kapselde hem in in haar kabinet om hem een beetje de mond te snoeren en maakte hem minister van Buitenlandse Zaken. Maar in 2018 stapte hij op, hij was het niet met haar strategie eens.
Na zijn aftreden werd Johnson één van May's prominentste critici. Hij is populair en heeft veel invloed in de pro-brexitvleugel van de Conservatieve Partij. Maar hij wordt ook gezien als een opportunist die makkelijk kritiek levert, maar zelf geen oplossing biedt om uit het brexit-moeras te komen.
3. Sajid Javid
Sajid Javid stemde net als May in 2016 tegen de brexit, maar hij is nu bekeerd en steunt deze inmiddels. Als minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van May maakte hij indruk, onder andere doordat hij vaak stevig tegen May in gaat en doorgaat totdat hij wint.
Hij staat bekend als ambitieus en heeft er ook geen geheim van gemaakt graag premier te willen worden. Javid is een voormalige bankier en zoon van een buschauffeur van Pakistaanse afkomst. Hij zou de eerste minister-president zijn van Groot-Brittannië van Aziatische afkomst.
4. Dominic Raab
Dominic Raab is een prominent figuur in het brexit-kamp. In de zomer van 2018 werd hij brexit-minister in het kabinet van May. Al snel ontstond het beeld dat May Raab passeerde in de onderhandelingen met Brussel en Raab zelf als brexit-minister eigenlijk niet goed wist wat er speelde.
Uiteindelijk diende Raab al na 4 maanden al zijn ontslag in, omdat hij het niet eens was met de strategie van May. Hij wil een hardere breuk met de EU. Raab is 44 jaar oud en daarmee één van de jongste kandidaten.
5. Jeremy Hunt
Hij wordt ook wel 'Teflon Jeremy' genoemd: Jeremy Hunt laat kritiek makkelijk van zich af glijden. Hij werd minister van Buitenlandse Zaken nadat Boris Johnson opstapte. In die rol maakte hij een betere indruk dan Johnson. Hunt wordt niet gezien als eerste keus van veel partijleden, maar is wel vaak de tweede optie. Hij is acceptabel voor verschillende fracties binnen de partij.
Hunt stemde er in 2016 voor om in de Europese Unie te blijven. Maar hij is nu een uitgesproken voorstander van de brexit. Door zijn draai wordt hij door velen niet echt vertrouwd. Hunt heeft May en haar deal vaak gesteund in de afgelopen 2,5 jaar. Hij zaagde niet aan haar stoelpoten, zoals anderen wel deden, maar zal zich nu hoogstwaarschijnlijk in de leiderschapsstrijd mengen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.