De politie wacht een zware klus deze jaarwisseling. Er worden twee keer zoveel agenten als vorig jaar ingezet, maar zelfs dat lijkt niet genoeg om het vuurwerkverbod én de coronamaatregelen te handhaven. Agenten maken zich zorgen.
"Ik heb thuis twee kinderen en een vrouw en ik heb de afspraak dat ik veilig thuiskom. Dat wordt lastig als mensen nitraten en cobra's op je gooien," agent Mark van Eenennaam maakt zich zorgen over de naderende jaarwisseling, zei hij afgelopen week tegen Nieuwsuur.
'Kan veldslag worden'
En hij is zeker niet de enige. "De agenten zijn gespannen en alert. Ik houd ook mijn hart vast. Dit is de meest onvoorspelbare oud en nieuw ooit. Het kan een veldslag worden maar ook heel rustig blijven," zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.
Struijs vreest met name het geweld tegen hulpverleners: "De coronamaatregelen zorgen voor frustraties, mensen hebben kortere lontjes. Het is belangrijk dat er voldoende back-up is voor als het uit de hand loopt."
'We kunnen niet op iedere hoek van de straat staan'
In onder meer Amsterdam worden daarom twee keer zoveel agenten als normaal ingezet, al lukt dat lang niet overal. "We zetten alles in wat nodig is, maar zouden niet eens kunnen verdubbelen. Dat betekent dat we niet op iedere hoek van de straat kunnen staan. We maken keuzes", zei politiecommandant Martine Dijkstra van Den Haag maandag tegen dagblad Trouw.
En dus zijn er regionaal grote verschillen in aanpak. Elke eenheid heeft andere prioriteiten. Zo zal in Oost-Brabant hard worden ingegrepen bij huisfeestjes, terwijl de politie in Nijmegen juist niet gaat controleren op huisfeestjes. Zij richten zich op de openbare orde op straat.
'Blijf achter hulpverleners staan'
"Er is een duidelijke norm in heel het land, maar het is logisch dat per regio andere afwegingen worden gemaakt. Op sommige plekken gonst het online al van de geruchten over grote huisfeesten, terwijl op andere plekken juist gevreesd wordt voor de openbare orde op straat," zegt Struijs.
De voorzitter van de politiebond hoopt dat hulpverleners gewoon hun werk kunnen doen: "Ik hoop op het gezonde verstand van burgers. Meld het als iets uit de hand loopt en blijf achter de hulpverleners staan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.