Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe korter de lontjes worden. 'Nóg korter', denken deze drie ervaringsdeskundigen die al het nodige voor hun kiezen kregen de laatste maanden.

Schelden, dreigen en intimiderend filmen. De coronacrisis en de maatregelen die ons zijn opgelegd, haalt in sommigen niet het beste naar boven. Arjan, Joost en Moes worden er in hun werk dagelijks mee geconfronteerd.

Verpleegkundige Arjan van den Broek

Arjan
Bron: EenVandaag

"Je hebt altijd mensen met korte lontjes, zeker op een spoedeisende hulp. Daar heb je geen corona voor nodig. Mensen zijn bang en hebben angst als een familielid of zijzelf moeten komen. In de eerste fase was het gemoedelijk en saamhorig. De schouders eronder zetten. Er was applaus, spandoeken en cadeautjes. We kregen dagelijks geschenken van bedrijven en horeca-instellingen. Het was hard werken onder moeilijke omstandigheden. Het is heftig geweest. Alle patiënten op de ic waren heel erg ziek."

"Rond de zomer werden mensen corona-moe. Je wilde leuke dingen doen, op vakantie. Maar op de spoed zag je dat er toenemend onbegrip was voor de maatregelen in het ziekenhuis. Dat er maar één bezoeker bij de patiënt mocht per dag. Dat stuitte op veel onbegrip. Dan gaan ze in discussie met ons, met collega's van de balie. Het overgrote deel had wel begrip en ging daarna huiswaarts. In het najaar nam het onbegrip echt toe."

Lees ook

'Het is niet agressie zoals je ziet in films, maar intimidatie'

"Ik heb meegemaakt dat ik een telefoontje kreeg van de centralist en zei: 'Kom maar even, want het gaat niet goed'. En ik zie daar iemand voor de balie staan, die helemaal uit z'n stekker gaat, een tik geeft tegen het glas van de balie en zegt: 'Ik kom toch wel binnen'. Sommigen filmen collega's en de discussie. Daarbij zeggen ze dan dat het niet normaal is dat ze zolang moeten wachten en dat ze er niet bij kunnen. Dat is heel intimiderend. Je moet zorgen dat je zelf niet boos wordt, maar dat is wel eens moeilijk."

"Ik heb inlevingsvermogen. Als mijn vrouw hier zou liggen zou ik dat ook niet leuk vinden. Maar ik blijf vinden dat agressie richting zorgpersoneel te allen tijde niet acceptabel is. Het is niet agressie zoals je ziet in films, maar intimidatie. Ik vrees voor een toename van besmettingen en de werkdruk. Ik hoop dat we weer de waardering krijgen die we in het voorjaar hebben gehad. Wij hebben de regels niet verzonnen."

Beveiliger Joost Schoonen

Joost beveiliger Amphia
Bron: EenVandaag

"Ik werk nagenoeg twaalf jaar in het ziekenhuis. En met name het gedrag van de mensen is wat harder geworden in die 12 jaar. Mensen eisen meer. Mensen durven tegenwoordig gerust met de vuist op tafel te slaan en te zeggen: 'Ik heb die zorg nu nodig'. Dat was vroeger minder. Een dokter, die is druk, daar was ontzag voor. Nu moeten ze direct die zorg hebben."

"Aan de ene kant vind ik het wel begrijpelijk, omdat we in een hele snelle maatschappij leven en mensen zijn nu gewend om overal snel geholpen te worden. Maar we willen hier wel graag goede zorg levert. En dan kan het wat langer duren, want de artsen nemen wel de tijd voor de mensen."

Lees ook

'Jij moet straks ook nog wel een keer naar huis'

"Voor mijn vak had dat met name in de eerst golf gevolgen. Het ziekenhuis ging toen nagenoeg op slot. En we merkten ook dat de toestroom naar het ziekenhuis minder werd, de reguliere zorg werd afgeschaald. De mensen die kwamen waren heel begripvol. Het applaus dat gegeven werd voor de zorg is daar wel een heel mooi voorbeeld van, dat waren hele mooie gebaren. We zien dat naarmate de tijd vordert, dat mensen het beu raken."

"De regels zijn aangescherpt. We vragen mensen een mondkapje te dragen en vragen naar handhygiëne. Mensen zijn het zat. Vragen of iemand een mondkapje wil dragen, kan al genoeg zijn voor iemand die het daar niet mee eens is. Mensen ontploffen nagenoeg. Hoe je het in je hoofd haalt om het te vragen. 'Jij moet straks ook nog wel een keer naar huis', zeggen ze dan. Ik vind dat niet gepast. We proberen zorg te leveren en corona buiten de deur te houden. Dat kan alleen als we dat met z'n allen doen."

Lees ook

Tramchauffeur Moes Ahaddouch

Moes
Bron: EenVandaag

"We proberen voor iedereen de veiligheid te waarborgen, door erop toe te zien dat iedereen een mondkapje gebruikt in de tram. We hebben dagelijks te maken met heel veel reizigers. Dan heb je het niet over tien of twintig reizigers, maar over honderden reizigers waar we dagelijks mee in contact zijn. En als je dan zo'n pandemie eroverheen krijgt, maakt dat je nerveus. Je maakt je zorgen over je eigen gezondheid, over de gezondheid van je eigen gezin en om de familieleden waarmee je in contact bent."

"Je kwam heel vaak mensen tegen die er niet zo in geloofden. Ik kan niet in de hoofden kijken van de mensen, maar je kwam ze wel vaak tegen. En als je er wat van zei, zorgde dat voor wrijving en spanning voor mij als bestuurder. Aan de hand van hoe iemand binnenkomt en z'n houding kijk ik eerst of hij het mondkapje vergeten is en dan waag ik een gok. En op het moment dat ze door willen lopen, dan grijp ik in. Dan zeg ik: 'Meneer waar is uw mondkapje'."

'Ik mijd de discussie zoveel mogelijk'

"Ze beginnen eerst heel rustig. Ze proberen jou te overtuigen dat ze toch mee mogen. Maar wij hebben strikte orders: mensen zonder mondkapje mogen niet mee. En dan ben je daar heel duidelijk in en dan voelen mensen zich op hun teentjes getrapt. En dan gaan ze hun stem verheffen en beginnen ze te schelden. En voor je het weet, als je je dan niet inhoudt, dan escaleert het."

"Uit de aanvaringen die ik heb gehad, heb ik geleerd om discussies zoveel mogelijk te vermijden. Je krijgt van alles naar je hoofd geslingerd. 'Wie denk je wel dat je bent, je probeert me de les te lezen'. Daar zijn wij niet voor opgeleid, daar heb je boa's voor. Maar voordat zij er zijn, ben je zo 10 minuten verder. Gelukkig kunnen we onszelf beschermen door de deur dicht te doen, waardoor echt gewelddadige personen geen toegang hebben tot ons. Als het nog langer gaat duren, gaan er nog meer mensen gefrustreerd rondlopen omdat hun dagelijkse bezigheden niet doorgaan. Bij sommige mensen worden de lontjes nog korter."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.