Het verplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen roept agressie op bij familieleden. In een Haags ziekenhuis wordt personeel daarom beschermd door beveiligers. Dat kan ook anders, denkt lid van het Red Team Ginny Mooy.

Opeens stond er afgelopen zaterdag een advocaat op de COVID-afdeling van het Haagse ziekenhuis HMC. Hij eiste dat de patiënt niet verplaatst zou worden naar een ander ziekenhuis. In hetzelfde weekend werden ook zorgmedewerkers bedreigd door familieleden. Voor het ziekenhuis reden om beveiligers in te huren om het personeel te beschermen.

Stress en paniek

"Ik heb geen begrip voor de agressie maar wel voor de spanning die oploopt", zegt lid van het Red Team en antropoloog Ginny Mooy. Zij ziet dat er paniek ontstaat bij familieleden van opgenomen coronapatiënten op het moment dat hun naaste verplaatst moet worden naar een ander ziekenhuis.

"Het is een pandemie waardoor we sowieso al onder stress staan. En het is een heel angstig moment, ook omdat COVID-19 een onbekende ziekte is." Volgens haar realiseren veel mensen zich niet dat ze er zó ernstig ziek van kunnen worden. "En dan moet je ook nog eens verplaatst worden. Dat is zeker angstig voor naasten. Ze vragen zich af: kun je er nog makkelijk bij, kan hij of zij wel voor zichzelf opkomen, het is echt heel erg spannend."

'Het kan niet anders'

Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, betrokken bij de coördinatie van het verdelen van patiënten heeft begrip voor de emoties van naasten. "Ik snap het maar we hebben geen keus op dit moment. Iedereen begrijpt dat een verplaatsing de stress nog veel hoger maakt, maar in de huidige situatie kan het niet anders", zegt hij.

"Ik denk dat we goed moeten uitleggen dat de aantallen van een dusdanige aard zijn dat als we niet verplaatsen de deur van het ziekenhuis dichtgaat. Iedereen snapt dat dat echt niet kan."

Lees ook

Begrip

Kuipers vraagt om begrip voor de situatie in de ziekenhuizen. Het is volgens hem op dit moment nodig om de rest van de zorg draaiende te kunnen houden: "Patiënten met corona zijn niet evenredig verdeelt over Nederland. Vorige keer had je in Brabant de grootste piek, nu in de Randstad. Ook in die ziekenhuizen komen veel patiënten met andere aandoeningen voor dus als je de zorg wil volhouden dan moet je patiënten verplaatsen."

Ginny Mooy ziet graag dat er landelijk meer gepraat wordt over dit bijeffect. Volgens haar is niet iedereen ervan doordrongen dat het henzelf ook kan raken: "Je moet duidelijk maken dat het iedereen en ook jou kan overkomen. Dat zit er toch niet in bij iedereen."

Nadruk leggen op de situatie bij persconferenties

Ze begrijpt dat de meeste mensen niet goed op de hoogte zijn van de situatie in ziekenhuizen: "Als je niet bovenop het nieuws zit, was er voor je gevoel als het ware gisteren nog genoeg plek en vandaag is het vol." Dat leidt tot onbegrip. Transparant zijn over wat er speelt is volgens haar het beste om dit soort situaties te voorkomen.

"Er wordt heel erg ingezet op 'geen paniek'. Maar je moet wel alert zijn." Het zou volgens het lid van het Red Team helpen als er tijdens de persconferenties helder wordt gecommuniceerd over de situatie in het ziekenhuis. "Dit moet bij iedere persconferentie herhaald worden, al is er goed nieuws, blijven uitleggen dat de ziekte een exponentiële groei kent en het heel hard kan gaan."

Communicatie vanuit het ziekenhuis zelf

Ook het OLVG ziekenhuis in Amsterdam merkt ook dat het verplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen voor spanning kan zorgen. "Om onaangename verassingen te voorkomen proberen we patiënten hierin zo goed mogelijk te begeleiden en informeren." schrijven zij in een reactie.

"Zo krijgen coronapatiënten nu meteen een brief waarin staat dat ze kunnen worden verplaatst naar een ander ziekenhuis." Hiermee probeert het ziekenhuis zoveel mogelijk begrip voor de situatie te creëren.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.