Tijdens de koude maanden op vakantie naar tropische oorden of ijzige bergtoppen: door de coronamaatregelen kunnen we het dit jaar wel vergeten. Wat doen mensen die elke winter naar het buitenland gaan? Die gaan nu op 'staycation' in eigen land.

De warmte opzoeken kon Jeannette dit jaar door de reisbeperkingen wel vergeten. Door de coronamaatregelen mogen Nederlanders geen reizen maken, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Omdat de drang om eruit te gaan hoog was, werd het op vakantie gaan in het koude Nederland tóch overwogen. "We wilden gewoon weg én lekker eten. Dat waren de twee google-opdrachten," lacht ze. "Toen kwamen we uit bij Veenhuizen."

Van Marokko naar Veenhuizen

Jeannet van Knaap
Bron: EenVandaag
Jeannet van Knaap

Jeannette van der Knaap (68) gaat elk jaar tijdens de wintermaanden op vakantie. Ze heeft een bloedhekel aan de kou, waardoor ze niks lievers wil dan rond de kerstperiode de zon opzoeken. "Zodra het hier koud wordt, gaan we vaak naar Spanje. Maar het jaar hiervoor gingen we naar Nieuw-Zeeland en dat jaar dáárvoor naar Marokko."

Maar het wordt waarschijnlijk dus Veenhuizen. Wat er in dat kleine plaatsje in Drenthe te beleven is? "Er staat een oude stadsgevangenis waar een hotel van is gemaakt, met een ontzettend goed restaurant. Ze heeft gereserveerd, maar door de nieuwe maatregelen is het nog even afwachten of ze overgeplaatst kan worden van een hotelkamer naar een appartement. "Alleen daar mag namelijk eten geserveerd worden. Ik hoop dat het lukt!"

Niet per se warm, wel per se weg

Jenny Smit
Bron: EenVandaag
Jenny Smit

Maar niet alleen de mensen die een hekel aan de kou hebben, balen dat ze niet weg kunnen. Zo gaat Jenny Smit jaarlijks op vakantie naar warme én koude landen rond de kerstperiode: Iran, Gran Canaria, Egypte, maar ook Lapland en Noorwegen. "Niet per definitie warm, wel per definitie weg", is haar stelling.

"Het is niet dat ik de kerst wil ontvluchten, maar ik vind het gewoon leuk om eropuit te gaan, de wereld te ontdekken, dingen te zien, me onder te dompelen in andere culturen, te fotograferen, dat soort dingen. Het plaatje 'weggaan met de kerstvakantie en vrij hebben', dat past gewoon bij elkaar."

Lees ook

Dan maar Texel

Ellis Kramer
Bron: EenVandaag
Ellis Kramer

Deze kerst hoopte ze naar Marokko te gaan, maar ook dat ging niet door. "Of ik dat jammer vind? Ontzettend. Dit was een uitstapje waar ik echt naar uit heb gekeken: er zit voorbereidingstijd in, je hebt voorpret en je steekt er geld in. Dus wat dat betreft is het balen dat het niet doorgaat."

"We hebben natuurlijk een baan, eten en een dak boven ons hoofd, dus wat dat betreft hebben we niks te klagen. Maar dit is weer gewoon een van de zoveelste dingen is die door corona niet kunnen op dit moment." Daarom besloot ze de eerste keer van haar leven naar een vakantiepark te gaan. Op Texel.

Vuurtoren op Texel
Bron: EenVandaag
Jenny haar uitzicht tijdens het wandelen op Texel

Schoonheid eigen land

Waarom dan niet gewoon thuisblijven? Voor Jenny betekent vakantie ontsnappen uit het dagelijks leven. Even je hoofd leegmaken. "Een andere omgeving helpt daar gewoon bij." Nu ze naar het buitenland gaan op haar buik kan schrijven, hoopt ze dat Texel haar hetzelfde kan bieden als de omgeving van het buitenland. "Door de natuur kan je er tenminste wel erg goed wandelen én fietsen!"

Dat Nederland mooie plekken heeft, zoals de natuur op het Waddeneiland Texel, wordt te vaak vergeten, vindt Ellis Kramer. Zij gaat rond de kerstvakantie juist naar koudere landen op vakantie, maar vindt het nu juist leuk om de schoonheid van ons eigen land te ontdekken.

Geen kerstbomen op het strand

"Ik heb een natuurvriendenhuis geboekt in de Bosbeek. Dat ligt aan de zuidrand van de Veluwe." Het Kröller-Müller Museum en het Openluchtmuseum in Arnhem zijn op fietsafstand, en het landschap is prachtig, vertelt ze. "Er zijn stuwwallen uit de ijstijd. Het is een landschappelijk en cultuurhistorisch interessant gebied."

Vakantie vieren in het koude Nederland, heeft Ellis dus geen problemen mee. "Zolang het maar een cultuurhistorisch reisje is. Dat warme gedoe tijdens de feestdagen vind ik maar niks. Met kerstbomen op een tropisch strand? Daar ben ik echt niet van."

Horizon verbreden

Waar Ellis wel van is? Op avontuur gaan. Het sportieve element opzoeken. "Vakantie is je horizon verbreden. Andere beelden op je netvlies krijgen. Die andere horizon kan je dus ook heel goed in Nederland verkrijgen. Dat vergeet ik soms."

Lekker naar buiten, daar draait het volgens haar om. Juist nu is dat belangrijker dan ooit. "Naast dat het gezond is, maak je ook dopamine aan als je buiten bent. Het gevoel wat je dán krijgt is gewoon fantastisch. Daar kan geen hasj of wiet tegenop!"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.