De coronacrisis duurt nu zeven maanden. Verschillende experts verwachten dat het echt nog wel even duurt voordat we weer terug gaan naar het ‘oude normaal’.

Vanavond worden er naar grote waarschijnlijkheid extra corona maatregelen aangekondigd door het kabinet. En daarmee lijkt de hoop op een relatieve korte duur van de coronacrisis voorbij. Toch is het niet allemaal negatief, want het gaat bijvoorbeeld ook goed met de onderzoeken naar vaccins. Natuurlijk is het soms vooral koffiedik kijken. Toch spreken 3 experts hun verwachtingen uit.

Marjolein Kikkert - viroloog LUMC

"We moeten denken aan eind volgend jaar, of 2022", zegt viroloog Marjolein Kikkert. Ze zegt dat we op den duur echt weer terug kunnen naar het 'oude normaal' en bijvoorbeeld feestjes kunnen vieren en elkaar kunnen knuffelen. "Het zal een tijd duren, maar het komt echt weer. Daar ben ik van overtuigd." Kikkert is moleculair bioloog en universitair hoofddocent aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ze houdt zich de gehele coronacrisis al bezig met de ontwikkeling van een vaccin. Misschien komen er wel meerdere vaccins. "De koplopers kunnen bijvoorbeeld in de eerste helft van volgend jaar worden goedgekeurd om te worden gebruikt. Degene die daar achteraan komen, zijn er dan eind volgend jaar. Dan kan de vaccinatie beginnen. Maar het duurt nog wel even voordat het vaccin gaat werken en voordat men immuun wordt." Volgens Kikkert gaat het virus niet meer weg. "We zullen het virus altijd in de mensheid blijven zien. Maar ik weet zeker dat we weer terug kunnen naar een soortgelijke periode van voor corona."

Lees ook

Marc Bonten - arts-microbioloog UMC Utrecht

"Een terugkeer naar het oude normaal verwacht ik pas als een groot deel van de bevolking gevaccineerd kan worden met een werkzaam vaccin. Ik verwacht dat het vaccin zelf eerder wordt ingezet, maar ik denk dat pas in het najaar van 2021 echt grote groepen zijn gevaccineerd", zegt Marc Bonten, microbioloog van het UMC Utrecht. Bonten verwacht dat we nog wel even door zullen gaan met het versoepelen en het aanscherpen van de maatregelen, want we weten steeds beter wat wel en niet werkt. "We zijn voorlopig nog niet van de maatregelen verlost."

"Als we groepsimmuniteit hebben denk ik dat we naar een normale samenleving kunnen gaan. Vooropgesteld dat het vaccin goede en langdurige bescherming kan bieden. Anders zouden we ook naar jaarlijkse vaccinaties toe moeten. Het is allemaal onduidelijk hoe dat gaat zijn. We zullen de groepsimmuniteit op basis van vaccinaties nodig hebben om weer tot een normale samenleving met normale omgangsvormen te komen."

Lees ook

Diederik Gommers - voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en lid van OMT

Diederik Gommers is positiever gestemd. "We geven nu een mix aan medicijnen die ongelooflijk goed uitpakt. Ook is de ligduur korter en er gaan minder mensen naar de IC. De mortaliteit is gehalveerd. Ik verwacht dat we de komende zes maanden zoveel stappen vooruit gaan zetten." Maar dat kan volgens Gommers alleen als we ook meer aan preventie gaan doen. Hij denkt dan aan bijvoorbeeld meer sporten en gezonder eten.

Ook denkt Gommers dat ons gedrag deels blijvend veranderd: "We geven elkaar al geen handen en hebben al mondkapjes op. Daarom kan de griep dit jaar ook minder een issue worden." Gommers vind dat we niet alleen naar vaccins moeten kijken. "Natuurlijk komt er een vaccin, maar je zult ook zien dat niet iedereen het vaccin gaat nemen." Ook denkt Gommers dat het virus wel eens kan uitdoven. "Wat je ziet dat als het reproductiegetal lager is dan 0.3, dan mag ik van experts geloven dat het virus uitdooft en dan verdwijnt het." Maar volgens Gommers gaat dat wel alleen als we dus goed inzetten op preventie en door wetenschappelijke ontwikkelingen. "Je zult ervoor moeten zorgen dat het virus zo weinig voorkomt in de bevolking dat we er ook geen rekening mee hoeven te houden."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.